Про перці

Категорії
Вирощування перцю з насіння: наші 12 найкращих порад
Вирощування перцю з насіння: наші 12 найкращих порад

Використовуйте свіже насіння
При ідеальних умовах зберігання насіння перцю може бути життєздатним до 25 років, але, як правило, більш реальний термін найкращої схожості до 5 років. Чим старше стає насіння, тим менше шансів, що воно проросте. Зберігайте насіння в прохолодному, темному, сухому місці. Пам’ятайте, що насіння призначене для вирощування, тому садіть його! Звичайно, навіть старе насіння проросте, але ви маєте бути готовими до того, що відсоток схожості буде нижчим і йому може знадобитись більше часу, щоб прорости, тож запасайтесь терпінням. 

Температура
Щоб проростити, тримайте насіння перцю в постійному теплі та вологості, 25-33˚ С ідеально підходить для успішного проростання. Використовуйте тепловий килимок для розсади, щоб підняти температуру, не намагайтеся пророщувати перець у холодній кімнаті чи теплиці, це може зменшити ваші шанси на успішний сезон і ви втратите найважливіше — час. Після проростання прорідіть розсаду, щоб вона не тіснила одна одну, рекомендується по одній рослині на горщик. Ми «вирвемо» зайву розсаду перцю, а потім посадимо в інші горщики, це рішення про яке ви пошкодуєте намагаючись розплутати коріння рослин!

Будьте терплячі.
Деякому насінню супергострого перцю може знадобитися 4-6 тижнів, щоб прорости, тоді як багатьом  перцям потрібно 7-10 днів. Тому важливо не поспішати і чекати.

Почніть висаджувати перець у приміщенні за 6-8 тижнів до останніх прогнозованих заморозків.
Перець любить теплу погоду, тому важливо тримати його вдома, поки нічні температури не підіймуться хоча б вище 15-18 градусів. Перець дуже чутливий до морозів і починаю гальмувати розвиток при температурі нижче 10˚ С або ж в холодному ґрунті.

Не поливайте розсаду перцю!
Це поширена помилка багатьох садівників, досвідчених чи ні. Ми схильні надмірно поливати розсаду, а перець ненавидить вологі, мокрі корені. Тому дайте ґрунту просохнути між поливами рослин. Обов’язково використовуйте добре дренажну посадкову суміш у горщиках. Якщо ви бачите жовте листя на ваших рослинах перцю, і вони починають никнути, це свідчить про те, що ґрунт занадто вологий – переконайтеся, що ґрунт висихає між поливами. Ваші перці будуть набагато щасливіші!

Зріжте перші квіти перцю
Відщипніть кілька перших квіток на розсаді перцю, щоб спонукати її вкладати свою енергію в зростання сильніших коренів і листя, щоб пізніше ви мали більше перцю.

Створіть для перців протяг або механічний стрес
Після того як розсада проросте, ви можете заохочувати розсаду перцю ставати міцнішою, густішою та кремезнішою, обережно струшуйте паростки вашої розсади руками щодня або ви можете направити на розсаду вентилятор, який буде колихати вашу розсаду потоком повітря, кількох годин на день такого вітру цілком вистачить. На додачу до того, що розсада стане більшою, це допоможе запобігти в’янучості, поширеній хворобі саджанців, через яку вони в’януть і гинуть після сходів.

Загартуйте рослини перцю перед пересадкою у відкритий ґрунт.
Перед тим, як пересадити перці у відкритий ґрунт, ви маєте загартувати перці, почніть з кількох годин, кожен наступний день додавайте ще по годині. Це дозволить адаптуватися до зовнішньої погоди, сонця, вітру тощо, це значно зменшить стрес під час пересадки

 Висаджуйте на сонці!

Стежте, щоб рослини перцю були на сонці, рослинам потрібно принаймні 6-8 годин сонячного світла на день.


Не зловживайте підживленням азотом
Перець дуже добре реагує на добрива, спробуйте збалансовані органічні добрива або компостний чай. Також щороку використовуйте компост, щоб зберегти свій ґрунт насиченим природними поживними речовинами. Уникайте добрив з високим вмістом азоту. Вони створюють пишне листя, але саме це зменшує кількість перців в майбутньому.

Посадіть квіти біля свого перцевого саду
Запилення є ключовим фактором успішного вирощування перцю, і хоча перець може самозапилюватися за допомогою вітру, запилювачі дійсно можуть допомогти. Намагайтесь звести використання пестицидів до мінімуму! Переконайтеся, що перець вирощується у місці з хорошою циркуляцією повітря.

Збирання перцю
Багато перців збирають у незрілому стані (технічної стиглості), наприклад халапеньо – його збирають зеленим, хоча більшість сортів дозрівають до червоного, фіолетового, помаранчевого або жовтого кольору. З достиганням більшість перців набирають опік, аромат, смак стає менш терпким і наповнюється солодкістю. Смаки багатьох перців чилі посилюються під час смаження!

Чипотле, халапеньо, обов'язкова приправа ацтеків
Чипотле, халапеньо, обов'язкова приправа ацтеків

Scoville Heat Units

3,000-10,000 (помірний рівень гостроти)

Chipotle Meco Chiles (вимовляється «chuh-powt-lay meh-co»), Capsicum annuum, також називають чипотле меко, меко чипотле або чилі меко.

 

Що таке Chipotle Meco Chiles?
Чилі чипотле меко зустрічається значно рідше ніж чипотле моріта, це зрілі халапеньо, які залишаються на рослині значно довше, ніж ті, які збирають, як тільки вони достигають до червонного кольору і коптять як чипотле моріта. Цей додатковий час на рослині призводить до ще більш глибокого червоного кольору, і коли ці чилі починають втрачати вологу, їх починають збирати для перетворення на чипотле меко. У висушеному вигляді меко має колір від тьмяного до насиченого кавово-коричневого кольору зі зморшкуватою, ребристою поверхнею. Зазвичай вони від 5 до 10 в довжину і 2,5 в ширину, з середньою товщиною м'якоті.

Чипотле походить від слова науатль (вимовляється як «nä-wätl») chīlpoctli, що означає «копчений чилі».
 

Історія Чипотле
Стародавня місто Teotihuacan було найбільшим містом Мезоамерики і розташовувалося на північ від сучасного Мехіко. Вважається, що там проживало понад 200 000 людей. Перші жителі Теотіуакана (400 р. до н.е. – 1190 р. н.е.) коптили чилі за сотні років до ацтеків. Цей процес «сушіння на диму» спочатку використовувався для сушіння м’яса, але вони виявили, що копчення дозволяє зберігати чилі протягом більш тривалого періоду часу. Теотіуакан — ацтекська назва міста, що перекладається як «Місце богів»; Оригінальна назва не була розшифрована за збереженими гліфами або стародавньою системою письма, які були знайдені на місці під час розкопок. Ацтеки навчилися коптити перець халапеньо, тому що м’ясисті товсті стінки свіжого халапеньо важко висушуються на сонці і схильні до гниття.

Халапеньо названі на честь міста Xalapa (часто пишеться як Jalapa) у штаті Веракрус, хоча їх там більше не вирощують у комерційних цілях. Вони також відомі під іменами cuaresmeños, gordo або Lenten chiles. У Веракрусі халапеньо називають chiles gordos, або «жирний чилі». У Пуебла та Оахаці їх також можуть називати хуачінанго, або «червоні окуні».

Бернардіно де Саагун, францисканський монах і священик-місіонер, прибув до Нової Іспанії — сучасної Мексики — у 1529 році. Він був першовідкривачем етнографом і прибув, щоб провести систематичне вивчення народу ацтеків та їхньої культури. Він швидко вивчив мову науатль і провів наступні 60 років, вивчаючи ацтеків та їх спосіб життя. Він писав про страву, яку він їв у Чолулі (сучасна Пуебла) під назвою теацин, до якої входив соус із змішаних чилі Чипотле та Пасілья.

Вирощування чипотле в Чилі
Рослини халапеньо зазвичай досягають висоти від 75 до 100 см з одним головним стеблом. Ці багаторозгалужені рослини мають листя від світлого до темно-зеленого кольору, розміром приблизно 5 см в ширину і 8 см в довжину. Пелюстки квітів (віночки) білі, не містять плям і дозрівають у конічні та циліндричні стручки, які мають приблизно 3 см в ширину і 5-7 см  в довжину. Більшість халапеньо збирають ще незрілими і мають звичний зелений колір. Повний період росту халапеньо становить від 70 до 80 днів, а за ідеальних умов зростання кожна рослина дає від 25 до 35 стручків.

У Мексиці їх вирощують в основному в Оахаці, в долині річки Нижній Палалоапан і на півночі Веракруса. Чилі халапеньо можна вирощувати в різних типах ґрунтів і кліматичних умовах, хоча найкраще вони ростуть у напівпосушливому кліматі.

На типовому полі халапеньо виробник робить кілька проходів, збираючи незрілі зелені халапеньо для місцевих ринків. Наприкінці вегетаційного періоду решта халапеньо повністю дозріває, перетворюючись на блискучі червоні перці, їх або збирають і продають як червоні халапеньо, або збирають і коптять, щоб отримати Chipotle Morita Chiles. Чилі халапеньо, яким судилося стати меко чилі, залишаються на рослині навіть після цієї стадії, поки чилі не почнуть втрачати вологу, це момент, коли їх збирають і сушать копченням.

Chipotle Meco Chiles коптять приблизно вдвічі довше, ніж "Moritas", що надає їм більш інтенсивний і насичений смак. На півночі Мексики повністю дозрілі червоні халапеньо коптять у великих ямках на стійках з бамбука, металу або дерева. Неподалік споруджено іншу яму, в якій розташовується вогонь, і є сполучний тунель, куди протяги повітря тягнуть дим вгору і над висихаючими стручками чилі. Чилі Chipotle зазвичай коптять з використанням деревини дуба або пекан.
 
Смак Чипотле Меко
Димний зі злегка пряною, трав'янистою фруктовістю.
 

Яка різниця між Меко та Морітою?
Хоча обидва вони походять із дозрілого халапеньо, є кілька відмінностей. Chipotle Meco Chiles має інтенсивніший димний аромат. Що стосується тепла, то різниця ледь помітна, але у Меко гострота зазвичай вища. Найголовніша відмінність у тому, що меко значно важче знайти, адже в основному його використовують лише у Мексиці, на ринку США майже відсутній. 

Як використовують Меко Чипотле?
Чипотле меко додає глибоку земляну пряність стравам мексиканської кухні. Що цікаво цей перець додають не тільки до солоних, дуже часто додають до солодких страв. Використовується в традиційних стравах, таких як квасолевий суп, моли, сир пименто, томатільо сальса, рибні тако та стейк на грилі. У Мексиці зволожені Чипотле меко традиційно фарширують м’яким сиром і смажать у знаменитій різдвяній страві регіону Пуебла під назвою «chile navideño».

Після регідратації плодоніжка та насіння Meco Chile видаляються, а м’якоть змішується з чилі пастою, глазур’ю, маринадом та соусом. Ці регідратовані перці також можна включати в запіканки, страви з квасолі, соуси та сальси, або їх можна нарізати кубиками та перемішати в чилі, супи та рагу. Мелений порошок Чипотле Меко можна додавати в тісто для брауні та торта, щоб отримати дивовижно м'яку та приємну гостроту.

Добре поєднується з яловичиною, куркою, медом, свининою, картоплею, помідорами, а також з аннато, кінзою, кмином, імбиром, мексиканським орегано, петрушкою, шавлією та томатним порошком.
 

Як вирощувати перець у горщиках?
Як вирощувати перець у горщиках?

Чи знаєте ви, що можна вирощувати перець у горщиках?
Ви можете виростити будь-який з перців прямо у себе вдома в горщику просто на підвіконні

Цього року додайте більше перцю у свій сад! Вирощування перцю в горщиках – це чудовий спосіб розширити свій сад, ви можете розмістити горщики на підвіконнях або балконах, щоб збільшувати врожай кожного сезону.

Вирощуйте перець в горщиках для продовження вегетаційного періоду:
Одна з найважливіших переваг вирощування у горщиках в тому, що перці дуже чутливі до холоду, тому, якщо у вас пізні весняні заморозки або ранні осінні заморозки, ви можете перенести рослини у тепле захищене місце, щоб вони не замерзали. А коли знову приходить тепло, просто перенесіть свої кущі на вулицю. (якщо у вас є свій двір)
Перець може давати вам свої плоди протягом багатьох років.
 
Розмір горщика для перців
Вам знадобляться великі горщики, щонайменше 25-30 см у глибину та 30 см у ширину. Перець має велику кореневу систему, якій потрібно місце для розвитку. Переконайтеся, що в ньому достатньо дренажних отворів і швидко дренуючого ґрунту, ви ж не хочете, щоб ваші перці знаходились у перезволоженому ґрунті!

Ґрунт для перцю в горщиках
Якщо ви вирощуєте перець у горщиках, вам потрібен добре дренований ґрунт. Для перцю одна з найнеприємніших речей - перезволожена коренева система. Перець у вологому ґрунті почне жовтіти та в’янути, і врешті-решт загине! Найкраще дати ґрунту трохи підсохнути між поливами, щоб коріння дихало. Перець — це «королеви драм», і як ви вже могли зрозуміти пересушений ґрунт їх теж не влаштує, результат буде такий самий, вони почнуть в'янути, тому спочатку перевірте ґрунт, а потім, якщо він справді висох на 2-3 см час поливати.

Коли пересаджувати перець в горщики
Коли ваша розсада досягне 10-15 см це буде ідеальний час для пересадки в великий горщик. Якщо ви плануєте виносити ваші горщики в сад на літній час ви маєте пам'ятати, що спочатку рослину потрібно підготувати до сонячних променів, вітру та перепаду температури, почніть з того, що ви залишите ваші рослини на годину на вулиці, в ідеалі десь у затінку і потім день за днем збільшуйте час на відкритому повітрі на годину, робіть це протягом тижня, це дозволить звикнути до вітру та сонця і вже потім можете залишати ваші рослини на вулиці. 

Добриво для перцю в горщиках
Якщо ви вирішили вирощувати перець в горщиках їм буде корисно регулярне підживлення добре збалансованим органічним добривом або компостним чаєм. Уникайте добрив з високим вмістом азоту, вони створюють пишне листя, а не плоди! Не зловживайте добривами, ви можете перевантажити кореневу систему!

Найпростіші у вирощуванні в горщиках
Почніть з вирощування халапеньо, це досить прості у вирощуванні рослини, які дадуть вам добрий врожай вже на перший рік

Увесь асортимент насіння

 

Найгостріший перець у світі в 2022 році
Найгостріший перець у світі в 2022 році

Цікаво, хто займає титул найгострішого у світі перця у 2022 році?

А нічого не змінилось, Carolina Reaper залишається чинним рекордсменом Гіннеса, як найгостріший перець у світі. Багато інших «нових» перців, таких як «Дихання дракона» та «Перець Х», стверджують, що вони пекучіші, але ніхто не переміг Каролінського короля.

Можливо колись ми побачимо всі ці нові сорти з підтвердженою гостротою і тоді їх внесуть до книги рекордсменів, але до того часу жнець Кароліни утримує свою позицію!


Тут ви зможете знайти насіння Carolina Reaper!

Почему мои перцы такие маленькие?
Почему мои перцы такие маленькие?

У вас довольно часто возникает вопрос:

Почему мои перцы такие маленькие?

Существует ряд причин, по которым ваш перец может не увеличиваться в размерах.

Слишком яркий свет на этапе рассады:
Недавно у нас был опыт когда мы разместили сверхъяркий прожектор над нашими саженцами на расстоянии около 20 см. К сожалению, он был слишком мощнымм - если бы разместили его на большей высоте сажнце были бы в порядке.
Но, поскольку они находились довольно близко к сверхъяркому светодиодному свету, света было в переизбытке, мы довольно быстро заметили, что с перцами что-то не так, изменили направления света в отражатель и уже от него на перцы, но к тому моменту растения уже испытали избыточный стресс и остановились в росте, вскоре они изменили цвет на пурпурный и сбросили листья. После мы поменяли исчтоник света, но перцы так и не восстановились, они практически остановились в росте, хоть и начали пускать новые листья. 

Избыточный полив

Еще одна распространенная проблема, которая приводит к появлению замедления роста перца, - это чрезмерный полив.

Если ваши растения перца находятся в переувлажненной почве вскоре вы заметите как листья перца пожелтеют, а некоторые начнут опадать. Рост замедлится или полностью прекратится.
Конечно же перец требует полив, но его корневая система не переносит переувлажненную почву, вам нужно поддерживать слегка влажное состояние почвы. Лучше всего позаботиться о хорошем дренаже, чтобы вода стекала, это позволит брать перцам необходимое количество влаги.

Еще несколько советов по выращиванию перца:

  • Обеспечьте доступ к солнечным лучам.

После пересадки в открытый грунт или теплицу вы заметите как перец ускорится в росте, главное условие это достаточное количество солнца.

Если становится очень жарко, выше 32 °С, следует подумать о том как затенить перец, чтобы его не пожгло, хотя если у вас уже сформировались здоровые, крепкие кусты, они смогут сами затенять свой цвет и плоды от солнца.

Не забывайте закаливать рассаду перед пересадкой в ​​открытый грунт!

 

 

  • Не злоупотребляйте удобрениями

Чрезмерное удобрение перца приводит к появлению густых растений, но задерживает цветение и плодоношение, в итоге у вас просто не будет перца! Избыточное удобрение также может стать стрессом для перца, он может пожелтеть и начнут опадать листья (Мы в этом году просто пожгли части кустов перца корневую систему).

Добавление свежего компоста каждый год в садовую почву может помочь сохранить питательные вещества для здорового перца.

Избегайте химических удобрений с высоким содержанием азота. Если вы используете удобрения, поищите те, что содержат минимум азота и больше фосфата и калия.

 

 

 

  • Не пересаживайте растения перца.

на улице, когда слишком холодно!

Перцы любят температуру в идеале выше 60˚F - температура ниже 50˚F может остановить рост перца и сделать его маленьким. Обязательно закалите саженцы перед пересадкой и дождитесь, пока почва не прогреется с наступлением теплой погоды, после того, как минуют все шансы заморозков. Если после пересадки перца на улицу ожидаются поздние похолодания, согрейте его, если можете, накрыв его. Гидравлические стены, ведра и небольшие домики-обручи - отличный способ согреть их в холодные ночи, во время холодных или сильных поздних весенних штормов.

 

Не беспокойтесь слишком сильно, если ваши перцы не начнут расти сразу после пересадки, они должны сначала прижиться и вырасти под землей. Вы также обнаружите, что как только наступит летняя температура 70-80˚F, перец начнет расти намного быстрее! Это растения, любящие жаркую погоду.



Сбор урожая перца
Сбор урожая перца

Сбор перца:
Как узнать, что перец готов к сбору?

Конечно же все зависит от сорта перца, обязательно изучите информацию о перце (чаще всего средний срок созревания указывается на упаковке от перца) который вы выращиваете. Большинство сортов перца меняют цвет с зеленого на красный, оранжевый, шоколадный, фиолетовый и т.д., есть сорта, которые могут лишь изменить свой цвет с зеленого на темно-зеленый или светло-зеленый. 

Некоторые сорта предназначены для сбора красными, а некоторые - зелеными. Красный чили обычно сушат (например, Ристрас) и часто используют для приготовления красного порошка чили или для приготовления блюд из чили в течение всего года. Зеленый чили чаще всего жарят, очищают от кожуры и семян, чтобы использовать его для всего, от тушеного зеленого чили до пиццы и гамбургеров. Болгарский перец изначально имеет зеленый цвет, и некоторые собирают его еще зеленым в состоянии технической спелости, в то время как другим позволяют дольше оставаться на растении, чтобы они созрели до желтого или красного цвета набрались большего аромата и сладости. 

 

Когда собирать перец?
Если вы собираете, зеленые чили и не уверены, что ваш перец уже созрел, наш совет - выбрать один и попробовать его, если он еще не набрался вкуса, дайте ему еще немного времени и попробуйте еще раз позже, пока они не станут более ароматными и не исчезнет терпкость и горечь.

Влияет сбор перца на появление новой завязи?
Да, если вы соберете перец, уже скоро вы заметите появление новых цветков. Нам также нравится отщипывать первые соцветия на рассаде перца, чтобы они вкладывали больше энергии в рост.

Можно использовать перец как многолетнее растение?
Хотя перцы обычно выращивают как однолетние растения, если вам повезло и вы находитесь в безморозном климатическом поясе, или же у вас есть теплицы с подогревом, перцы смогут жить у вас как многолетние растения, после того как вы соберете весь урожай перца на какое-то время перец возьмет паузу, а через время он повторно зацветет. 

В каком месяце вы собираете перец?
Это зависит от того, где вы живете, вы можете собирать перец в теплице или в тропиках круглый год.
В регионах с зимой обычно высаживают семена перца в помещении в феврале/марте/апреле и пересаживают на улицу весной, когда уже миновали все риски заморозков. Сбор перца начинается в июне/июле/августе, в зависимости от сорта.
Для выращивания экстрахотов, может потребоваться длительный вегетационный период, например, для сбора урожая Carolina Reaper может потребоваться 90+ дней, а для Ghost Pepper может потребоваться до 110+ дней! 

Что делать с острым перцем после сбора урожая?
Перед вами множество вариантов, ферментируйте, варите, маринуйте, ешьте свежими, экспериментируйте на своей кухне.

 

Як вирощувати перець
Як вирощувати перець

Як вирощувати перець

Можливо вам здається, що вирощувати перець з насіння складно, але це лише до тих пір, поки ви не спробуєте! Ми постійно розширюємо асортимент насіння перців, в нашому асортименті ви зможете знайти все від халапеньо до Подиху Дракона і можливо колись в асортименті з'явиться і довгоочікуваний Pepper X.

Загальні поради по вирощуванню перцю:

Де вирощувати:
Всім перцям необхідний тривалий теплий вегетаційний період. Вирощування у відкритому ґрунті підходить лише для сортів з маленьким вегетаційним періодом, заморозки здатні знищити ваш майбутній урожай. У США часто використовується технологія "Raised beds" (Підйомні грядки або великі контейнери), грядки для вирощування рослин, які вище рівня землі, за рахунок ізоляційних матеріалів, такі грядки мають більшу температуру ґрунту. Також ідеально підійдуть теплиці.

Перці люблять сонце:
Важливо вибрати ділянку саду, на якій сонячне світло потрапляє мінімум 6-8 годин. Чим більше сонячного світла, тим більше чилі! При дотриманні ідеальних умов перець можна вирощувати в приміщенні. Але для цього вам знадобиться штучне світло, в ідеалі вам необхідна окрема кімната в якій ви зможете створити оптимальну вологість і підтримувати постійну температуру.

 

Коли починати садити насіння:
Ви можете починати посадку насіння в середині січня (залежно від сорту дати можуть зміщуватись на більш пізні). Перець любить теплу погоду, тому вам доведеться тримати його в приміщенні, поки нічні температури не дійдуть до 18-21 градуса - перець не любить холоду і дуже чутливий до морозу.

Посадка насіння:
Перше що вас здивує - проростання насіння. Воно проростає набагато повільніше, ніж, наприклад, насіння томатів і салату. Звичайно ж сіяти насіння краще в приміщенні де завжди зберігається тепла температура. Ви також можете замочити насіння в теплій воді на ніч перед посадкою (також можна використовувати органічний підсилювач росту).

Посійте по одному насінню в кожне відділення лотка для розсади на глибину приблизно 5-6 мм в попередньо зволожений ґрунт для розсади (Використовуйте ґрунт з нейтральним pH).

Секрет проростання насіння перцю чилі в тому, щоб тримати його в теплі! Температура ґрунту повинна залишатися в межах 25 - 32 C для найбільш успішного і швидкого проростання.

Підтримуйте ґрунт злегка зволоженим. Не зволожуйте занадто сильно. Бережіть ґрунт від потрапляння прямих сонячних променів, поки не з'являться перші паростки. В середньому проростання має відбутися протягом 7-21 дня (в залежності від сорту може зайняти до 40 днів), так що наберіться терпіння і не відмовляйтеся від них до останнього!

Зміцнення рослин:
Як тільки перці проростуть, ми рекомендуємо поставити в приміщенні вентилятор, періодично включати його зі спрямованим легким потоком вітру від вентилятора на саджанці, щоб зміцнити їх стебла. Це допоможе вберегти насіння вів відсиріванню (поширене захворювання, через яке саджанці зморщуються і гинуть). Циркуляція повітря одна з найважливіших речей від якої буде залежати успіх! Якщо у вас немає вентилятора, ви також можете щодня чистити саджанці руками, щоб зміцнити їх стебла і допомогти їм стати кремезнішими, а не тонкими й довгоногими. Часто саджанці бувають тонкими та довгоногими, тому що відсутня циркуляція повітря, тому використання вентилятора і щоденне чищення їх руками допоможуть. Крім того, переконайтеся, що джерело світла знаходиться якомога ближче до саджанців (максимально допустима висота, щоб не спалити саджанці) і переміщайте його вгору в міру того, як вони стають вище.

Пам'ятайте: слабкі або тонкі саджанці не обов'язково означають, що їм потрібно більше світла, можливо їм просто не вистачає джерела стресу, чистка або ж спрямований потік повітря будуть найкращим стимулятором зміцнення.

Також не допускайте надмірного поливу розсади!
Перець Чилі не любить перезволожений ґрунт. Надмірний полив - перша причина затримки росту і хворобливості рослин! Якщо паростки перцю відстають у рості або у них жовтіє листя, швидше за все, причина в перезволожені. Дайте їм трохи підсохнути між поливами!

Пересадіть саджанці в 10 сантиметрові склянки з добре дренованою ґрунтовою сумішшю, як тільки з'явиться другий набір справжніх листків.

 

Скільки світла потрібно розсаді?
Від 12 до 16 годин світла потрібно вашій розсаді. Не рекомендуємо цілодобове освітлення, рослинам теж потрібен відпочинок! Влаштуйте їм режим день-ніч.

Пересадка:
Не пересаджуйте у відкритий ґрунт, поки постійна температура не досягне як мінімум вище 18 градусів, навіть вночі. Прохолодні нічні температури можуть призвести до зупинки зростання, а морози можуть дуже легко вбити ваші рослини.

Коли ви будете готові до пересадки на відкрите повітря, робіть це дуже обережно, загартувавши розсаду. Багато гровер-новачків беруть саджанці на вулицю і відразу ж садять, не даючи їм звикнути до свіжого вітру, сонячних променів і перепадів температури. Влаштуйте поступове знайомство з навколишнім середовищем. Поставте горщики для розсади на відкритому повітрі, в перший день на пару годин на сонці, за тим додавайте годину або дві кожен наступний день. Робіть це протягом 10 днів. На 10-й день залиште їх на ніч в горщиках (температура повітря не повинна падати нижче 18 градусів).

На наступний ранок, поки не стало надто спекотно, обережно пересадіть у вологий ґрунт. Не дозволяйте корінню висихати під час пересадки, це може статися дуже швидко, якщо ви не будете обережні. Розсадіть саджанці на відстані 70-90 см одне від одного.

Збільшення врожаю:
Перед пересадкою прищипніть всі суцвіття, щоб рослини вкладали більше енергії в зростання. Рослини будуть вкладати більше енергії у своє коріння і рости.

Полив:
Регулярно поливайте рослини. Намагайтеся, щоб ґрунт був злегка вологим. Уникайте надмірного поливу! Між поливами дайте ґрунту трохи підсохнути. Полив зверху сприяє появі цвілі та інших хвороб рослин, тому найкраще поливати біля основи рослини та рано вранці. Крапельний полив по таймеру - ідеальний варіант.

Ретельно просапайте травичку. Додайте 5-6 см органічної мульчі, наприклад, деревної тріски, соломи або опалого листя. Це буде стримувати ріст бур'янів, зберігаючи при цьому ґрунт теплим і вологим.

Добрива:
Перець - легкий в цьому плані, його слід регулярно підгодувати добре збалансованими органічними добривами або компостним чаєм. Уникайте добрив з високим вмістом азоту. Вони створюють пишне листя, але плоди перцю будуть поганими.

Компост:
Перець любить компост! Як і у випадку з усіма овочами, додавання великої кількості хорошого компосту у ваш сад допоможе поліпшити ґрунт. Компост - це безкоштовне природне добриво!

Запилення:
Правильне запилення - ключ до успішного вирощування перцю. Намагайтесь завести бджіл та інших корисних комах, вирощуючи квіти у своєму саду. Не використовуйте пестициди! Переконайтеся, що перець вирощується в місці з хорошою циркуляцією повітря.

Якщо ваші рослини перцю дають квіти, але не плодоносять, можливо, вам доведеться запилювати їх вручну. Візьміть невеликий чистий пензлик і обережно почистьте центральний бутон кожної квітки. Ідея полягає в поширені пилку від квітки до квітки.

Збір врожаю:
Перець зазвичай збирають на стадії незрілості. Наприклад, традиційний болгарський перець збирають зеленим, хоча більшість сортів дозрівають червоним, помаранчевим або жовтим. Перець можна збирати на будь-якій стадії росту, але його аромат повністю не розкривається до зрілості. Це може створити дилему для домашнього садівника, адже частий збір врожаю збільшує врожайність. 

 

Як поводитися з гострим перцем:
Завжди надягайте рукавички при роботі з гострим перцем і уникайте контакту з обличчям або очима. Добре підійдуть одноразові рукавички. Капсаїцин, маслянисте з'єднання, яке виділяє тепло в гострому перці, в основному зосереджено в стінках, перетинках і насінні. Чутливість до нього різна. Після роботи з гострим перцем ретельно вимийте ріжучі поверхні, інструменти для приготування і ножі, перш ніж використовувати їх для приготування іншої їжі.

Сподіваємося, що поради зібрані тут чимось зможуть допомогти вам, вдалого врожаю!