Блог

Категорії
Маринади до м'яса, риби, овочів
Маринади до м'яса, риби, овочів

Цей матеріал для любителів смачної іжі, які готові приділяти час її приготуванню. 

Гострі перці, які використовують в рецептах підійдуть для поціновувачів гострого. Якщо ви не є шанувальником гострих страв, то не хвилюйтеся - ви можете замінити гострі перці на менш гострі або повністю відмовитися від них.

До справи. Смачного!

 

Час маринування різних типів продуктів:

  • Свинина (час маринування 3-5 годин, в залежності від свіжості і якості сировини)
  • Баранина (час маринування молодого м’яса 3-5 годин, в залежності від свіжості і якості сировини)
  • Курятина або інший вид птиці (час маринування м’яса 30 хвилин - 90 хвилин, в залежності від свіжості і якості сировини)
  • Яловичина або телятина (час маринування м’яса 2-7 годин, в залежності від свіжості і якості сировини)
  • Овочі (гриби, цибуля, часник, морква, селера, томати, перці різних видів, цукіні, капуста і таке інше) (час маринування 15 хвилин - 45 хвилин)

 

Список інгредієнтів, які краще не використовувати в маринадах:

  • Оцет :
    Плюси: В деяких рецептах щоб пом’якшити щільність м’яса і швидше його замаринувати використовують оцет.
    Мінуси: Окрім десктруктиризації волокон, оцет має специфічний аромат, залишає кислий, специфічний смак. Перекриває смак овочів та спецій і не дає їм розкритись в маринаді.

    Якщо у вас критична ситуація і вам потрібно швидко замаринувати м’ясо – використовуйте сильно газовану мінеральну воду, вона пом’якшить волокна, але не зруйнує їх структуру.

 

  • Кефір (та інші молоковмісні продукти):
    Плюси: використовують як  і оцет, щоб пом’якшити волокна м’яса і швидше його замаринувати.
    Мінуси: Молочні продукти залишають свій специфічний смак, вони заважають засвоєнню білків та заліза в організмі.

 

  • Томатна паста, майонез та інші продукти з консервантами

Поради при маринуванні:

  • Якщо маринуємо м’ясо більше 2х годин (після 2х годин краще переставити м'ясо поставити в холодильник)
  • Додавайте сіль за годину до смаження, вона витягує вологу з м’яса і може зробити його сухим
  • Не нанизуйте на один шампур з м’ясом овочі (цибулю, часник, томати і т.п.), температура приготування різна, через це овочі горять, коли шашлик тільки доходить до готовності.

 

Всі маринади написані з розрахунку на 1 кг м'яса

  1. Цибулевий маринад (свинина, баранина, яловичина або телятина)
  • 400-500 г цибулі ріпчастої (3-5 головок в залежності від розміру)
  • Сіль – за смаком, приблизно 0.5-1 столова ложка без гірки
  • Чорний перець горошком – за смаком
  • Розмарин (та будь які інші спеції за вашим смаком, не більше 2-3х спецій на 1 маринад)
  • Будь який гострий перець – за смаком (особисто я додаю ¼ - ½ Carolina reaper, або десь ¼ - ½ Red Savina Habanero, або будь-який перець за вашим смаком. Не рекомендую перший раз додавати велику кількість перцю, тому що може вийти так, що м’ясо добре промаринується і ви не зможете його потім їсти через гостроту. Додавайте перці помірно, щоб не нашкодити собі. З досвідом до вас прийде ваша норма перцю в маринаді)

 

Цибулю очищуємо, подрібнюємо через блендер або м’ясорубку. Чорний перець горошком, гострий вид перцю, розмарин (та інші сухі спеції) перемішуємо на ступі або механічному подрібнювачу та додаємо в подрібнену цибулю. Все добре перемішуємо. Цією сумішшю змащуємо м’ясо, залишаємо на 3-5 годин (в залежності від виду та якості сировини). За годину до смаження – солимо та знову все перемішуємо.

 

  1. Томатно-цибулевий маринад (свинина, баранина, яловичина або телятина)
  • Томати свіжі – 700 г ( можна замінити домашнім томатним соком, але тоді обережно регулюйте солоність – 0.5 л )
  • 300 г цибулі ріпчастої (2-4 головки в залежності від розміру)
  • Часник свіжий – 1 головка
  • Сіль – за смаком, приблизно 0.5-1 столова ложка без гірки
  • Чорний перець горошком – за смаком
  • Паприка мелена копчена – 5-7 г
  • Розмарин (та будь які інші спеції за вашим смаком, не більше 2-3х спецій на 1 маринад)
  • Будь який гострий перець – за смаком (особисто я додаю ¼ - ½ Carolina reaper, або десь ¼ - ½ Red Savina Habanero, або будь-який перець за вашим смаком)

Томати та очищену цибулю, часник подрібнюємо через блендер або м’ясорубку. Чорний перець горошком, гострий вид перцю, розмарин (та інші сухі спеції) перемішуємо на ступі або механічному подрібнювачу та додаємо в подрібнені томати, цибулю з часником, туди ж додаємо паприку копчену. Все добре перемішуємо. Цією сумішшю змащуємо м’ясо, залишаємо на 3-5 годин (в залежності від виду та якості сировини). За годину до смаження – солимо та знову все перемішуємо.

 

  1. Маринад зі свіжої вишні (свинина, баранина, яловичина або телятина)
  • Свіжа або морожена вишня (без кісточок) – 250-350 г
  • Паприка звичайна – 5-7 г
  • Розмарин – за смаком (інші спеції додавати не потрібно)
  • Сіль – за смаком, приблизно 0.5-1 столова ложка без гірки
  • Будь який гострий перець – за смаком (особисто я додаю ¼ - ½ Carolina reaper, або десь ¼ - ½ Red Savina Habanero, або будь-який перець за вашим смаком)

 

Вишню без кісточок подрібнюємо через блендер або м’ясорубку., Розмарин, гострий перець перемішуємо на ступі або механічному подрібнювачу та додаємо в подрібнену вишню, туди ж додаємо паприку копчену.  Все добре перемішуємо. Цією сумішшю змащуємо м’ясо, залишаємо на 3-5 годин (в залежності від виду та якості сировини). За годину до смаження – солимо та знову все перемішуємо.

 

  1. Соєво-медовий маринад (курка або інший вид птиці)
  • Часник – 4-8 зубків (за смаком)
  • Соєвий соус – 70-150 мл (в залежності філе, чи гомілки чи інша частина курятини або іншого виду птиці)
  • Мед – 50-100 г (2 ст ложки)
  • Імбир – 20-30 г
  • Паприка звичайна – 5-7 г
  • Сіль – за смаком
  • Чорний перець горошком – за смаком
  • Будь який гострий перець – за смаком (особисто я додаю ¼ - ½ Carolina reaper, або десь ¼ - ½ Red Savina Habanero, або будь-який перець за вашим смаком)

 

Часник та імбир подрібнюємо будь-яким зручним вам способом, чорний та гострий перець перемішуємо на ступі або механічному подрібнювачу Подрібнений часник та імбир, перці, соєвий соус, мед, паприку, сіль, перемішуємо в окремій тарі. Цією сумішшю змащуємо м’ясо, залишаємо на 30-90 хв (в залежності від виду та якості сировини).

 

  1. Універсальний маринад для овочів (на 0.5 кг грибів)
  • Часник – 5 зубків
  • Соєвий соус – 100-200 мл
  • Сіль за смаком
  • Чебрець – за смаком
  • Базилік – за смаком
  • Майоран – за смаком
  • Оливкова олія – 20-70 мл

 

Подрібнюємо всі спеції будь-яким зручним способом, додаємо подрібнений часник, оливкову олію, соєвий соус і сіль, маринуємо 15-30 хв.

 

Рецепти надані: Dmytro Ovcharov

Все про перець Пері-Пері (Пірі-Пірі), пташине око: тепло, смак, використання
Все про перець Пері-Пері (Пірі-Пірі), пташине око: тепло, смак, використання

Що таке пері-пері?
Пері-пері, він же африканський чилі пташине око. Він справді з Африки? Так, але не все так просто. Його походження сягає Південної Америки – колискова усіх чилі, які на сьогодні нам відомі. Перець Пері-Пері це нащодок чилі, який за століття зміг еволюціонувати у власну, неповторну ідентичність. 

Факти про пері-пері:
Теплові одиниці Scoville:  (SHU) 50 000 – 100 000
Середнє тепло:  (SHU) 75 000
Перець: стручковий вид Frutescens
Походження: Африка
Розмір: Довжина приблизно 2,5 см
Смак: Солодкий, Димчастий

Подорож з Південної Америки до Африки
Португальські дослідники та купці у кінці 1400-х та 1500-х років розпочали поставляти перець чилі з Південної Америки до віддалених країн. Спочатку він потрапив в Африку, а потім перець поширився далі до Індії, Азії та Китаю. Ймовірно, перець чилі досяг своєї африканської батьківщини близько 520 років тому завдяки португальцям, які досліджували світ. Вхідні точки до Африки: Мозамбік, 1498-1500 рр..

Популярність перцю в Африці
Цікаво, що привело до того, що цей перець став настільки популярним у цьому регіоні? Спробуйте уявити, що ви ніколи не куштували гострого, а тим тип паче настільки гострого. Це точно не була любов з першого укусу, скоріше це був шок і здивування. Але як це буває з гострим, з часом воно підкорює вас. 

Походження назви
У суахільській мові чилі отримав нову назву - "pilipili", що означає "перець". І саме з цієї назви походить його широковідоме ім'я "пері-пері", яким в Африці називають "рідний" перець чилі. Перець пері-пері є дуже витривалим, не вимагає багато води та добре росте за спекотної погоди. Ягоди змінюють колір із зеленого на глянцево-червоний колір. 

Що робить пері-пері таким особливим?
Це не екстремально гострий перець, головна місія якого знищити ваші рецептори, він про смак. Він має насичений димчастий аромат, може нагадувати аромат запечених персиків, і все це йде поруч з відносно м'яким, але дуже довгим опіком. Повірте це чудовий досвід. Його опік від 50 000 до 100 000 теплових одиниць Сковілла розташовані між каєнським (30 000-50 000 SHU) і хабанеро (100 000-350 000).

Це поєднання смаків і особливої гостроти робить перець пері-пері таким чудовим кулінарним чилі.
Змішавши його з невеликою кількістю олії, лимона, солі та часнику вийде прекрасний соус до м’яса та овочів. Він також чудово розкривається в сальсі з помідорами та цибулею. Використовується як самостійна спеція.

Традиційно використовується для приготування гострих соусів в Анголі, Намібії, Мозамбіку та Південній Африці.

Є близьким родичем з перцем Табаско. 

Що означає «Дні до збору врожаю»?
Що означає «Дні до збору врожаю»?

На більшості пачок з насінням ви зможете знайти наступне «кількість днів до збору врожаю» і далі якісь цифри, в цьому тексті ми поговоримо про те, що ж означають ці цифри. Якщо ви раніше нічого не вирощували, це може трохи спантеличити.

Число «днів до збору врожаю» говорить вам, скільки часу може пройти для того, щоб ваш перець дозрів, від моменту пророщування насіння і до моменту збору врожаю. Це число відрізняється для кожного перцю, оскільки різні сорти потребують різного часу для дозрівання. Після посадки перцю починається відлік до збору врожаю.

Проте слід мати на увазі, що число днів до збору врожаю - це лише середня оцінка, яка може змінюватися в залежності від багатьох факторів, таких як умови росту рослини і середовища, де вона вирощується.

Що означають дні до збору врожаю?

Як вже згадувалося, число днів до збору врожаю відноситься до прогнозованного часу, який пройде від посадки перцю до того, як можна почати збирати дозрілі плоди.

Термін «число днів до збору врожаю» має різні значення залежно від того, до чого його застосовують, це може бути насіння, або розсада. Для перцевого насіння, посадженого в землю, число днів до збору врожаю означає час від посіву до дозрівання. Тоді як для перцевої розсади, яка вирощена в приміщенні, термін починається з моменту пересадки в город або теплицю до дозрівання.

Чому важливо знати дні для збору врожаю?

Садівники використовують це число, щоб дізнатись, як довго вони можуть вирощувати певні перці на відкритому повітрі. Це знання корисне з кількох причин:

Сезон вирощування
Сезони вирощування це період між останнім заморозком навесні та першим сильним заморозком восени. Якщо ви мешкаєте в місцях з короткими сезонами вирощування, то ви, можливо, захочете почати вирощувати рослини в приміщенні, перш ніж вони можуть бути пересаджені надвір чи в теплицю (це дасть вам можливість отримати більшу кількість врожаю з кожного куща за сезон). Рослини перців можуть загинути від різкого падіння температури, повітряної та ґрунтової вологості, а також від змін погодних умов, що приходять з осінню.

Вирощування кількох видів перців
Число днів до збору врожаю також дає садівникам змогу знати, скільки перців вони можуть виростити протягом цього періоду. Деякі види перців мають коротший термін дозрівання, ніж інші; наприклад, збір халапеньо почнеться значно швидше ніж примарного перцю. Садівники використовують число днів до збору врожаю для планування вирощування перців на майбутнє та для визначення того, чи будуть збирати різні види перців одночасно. Також є можливість відсіяти сорти, які скоріш за все ви не встигнете виростити на відриктому ґрунті. Або ж це допомогає спланувати ідеальний момент висадки розсади в приміщенні, щоб до моменту, коли можна буде пересаджувати розсаду у відкритий ґрунт мати дорослі рослини перців.


Фактори, що впливають на кількість днів для збору врожаю перцю

Для вирощування рослин перцю вам потрібно знати дату останнього морозу у вашому регіоні. Чим північніше ви живете, тим коротшим буде ваш вегетаційний період. Майте на увазі: ви завжди маєте слідкувати за прогнозом погоди і орієнтуватись на нього, оскільки прогнонозвані дати останніх морозів не гарантовані.

Погода
Якщо говорити про погоду, то вона відіграє величезну роль у вирощуванні перцю. Коливання температури (низька або висока температура) впливає на цвітіння рослин. Квіти – це те, що в майбутньому дасть вам плоди, тому, якщо ваші рослини перцю відчувають спеку або прохолодну погоду під час цвітіння, це стане причиною гальмування їх росту і врожайність перцю може бути нижчою ніж була у ваших очікуваннях. В ідеалі, якщо ваші перці будуть зростати в діапозоні температур 20-32 градуси.

Загалом, рослинам перцю потрібно 6-12 годин прямого сонячного світла щодня, щоб рости та правильно фотосинтезувати. Тому кількість сонця, яку отримує ваш регіон, також відіграє роль у тому, скільки часу знадобиться, поки ваші перці дозріють для збору.

Ґрунт
Погодні умови, такі як посушливість та перезволоження, впливають на ґрунт, у якому знаходяться ваші рослини. Це впливає на кількість поживних речовин у ґрунті, необхідних для того, щоб ваша рослина перцю могла рости та виробляти найкраще, на що вона здатна. Догляд за ґрунтом вашої рослини має вирішальне значення. Правильне внесення добрив дасть йому поштовх і можливість повноцінно зростати. 


Як обчислюється кількість днів до збору врожаю?
Процес не дуже складний, але є свої складності. Виробники роблять ці оцінки на основі середнього часу, який потрібен певному виду рослини, щоб вирости та дати плоди.

Але серед фермерів і виробників є багато дискусій щодо визначення того, коли починати відлік днів до збирання врожаю. Деякі виробники вважають, що починати відлік потрібно з моменту коли насіння висаджують у ґрунт. Інші стверджують, що починати рахувати дні до збору врожаю потрібно з моменту, коли рослина проростає та дає перші листочки. На жаль часто на пачках насіння ремарки, що саме мали виробники насіння відсутні, тож краще орієнтуватись на другий варіант.

Майте на увазі, що кількість днів може відрізнятися від зазначених на пакеті. Зверніть увагу на наведені вище фактори, які можуть вплинути на ріст вашої рослини перцю, і знайте, що графік, ймовірно, відхилятиметься від середнього.

Dirty Dick Hot Sauce No Name Chipotle, бренд з найбільшою кількістю нагород
Dirty Dick Hot Sauce No Name Chipotle, бренд з найбільшою кількістю нагород

Dirty Dick це бренд з величезною історією перемог на всіх можливих виставках та чемпіонатах. За історію існування бренду, в лінійці було всього 3 соуси, які на сьогодні мають більше 75 нагород.

В 2020 році Dick розширює лінійку, додає 4 соус No Name Chipotle, який в тому ж році займає друге місце на NYC Hot Sauce Expo Screaming Mimi Awards в категорії "соуси чипотле" 

"No Name" Chipotle, як завжди дарує чудовий смак, бренд Dirty Dick’s привчив нас до цього. Помірний рівень тепла та потужнй димний аромат! Землистий смак чипотле підсилюється відтінком какао та кави в поєднанні з фруктовим ананасом і овочевими ароматами (цибуля, часник) та імбир, для створення симфонії контрастних смаків. 

Не надто гострий, не надто м’який, цей соус – ідеальний баланс смаку та тепла. Він чудово підходить для тако, буріто, гамбургерів, стейків та будь-яких інших страв. 

Оцінки на Amazon

Соус має більше 4,5 тисяч відгуків і при цьому тримає середній бал на рівні 4,7, що просто вражає. До речі, велика кількість низьких оцінок через пошкодження під час транспортування і як наслідок негативні емоції від замовлення, а не розчарування соусом. Але звичайно є і такі, кому соус не зайшов, можна знайти негативні коментарі на адресу слабкого опіку, але їх мінімальна кількість.

Особисто від себе, на сьогодні знайомий із 3 з 4 соусів бренду Dirty Dick, кожен з соусів це свято для рецепторів. На мій погляд це ідеальні соуси на хабанеро, мета яких подарувати вам свято смаку, єдине, що якщо вас цікавлять тільки екстрагострі соуси, цей краще оминути.

Рецепт гострих курячих крилець з перцем Carolina Reaper
Рецепт гострих курячих крилець з перцем Carolina Reaper

Цей рецепт гострих крилець з перцем Carolina Reaper обов’язково додасть тепла та аромату на вашій вечері! Ці крильця розпалять вогонь, приготуйте їх для вечері з друзями, такі крильця вони запам'ятають надовго. 
«Синдром крил женця» тимчасовий стан, спричинений вживанням цих крилець, симптоми включають інтенсивне печіння в роті та на язиці, що супроводжується почервонніям обличчя, важким диханням та підвищенною активністю. Насолоджуйтесь на свій страх і ризик!

Інгредієнти:
- 900 грам курячих крилець
- 60 мл оливкової олії
- 2 столові ложки часникового порошку
- 2 столові ложки копченої паприки
- 2 чайні ложки кмину
- 2 чайні ложки цибульного порошку
- 2 чайні ложки орегано
- 1 чайна ложка чорного перцю
- 1/2 чайної ложки каєнського перцю (ви можете використати гостріший перець, за вашим смаком)
- 2 столові ложки порошку Carolina Reaper (якщо кароліна для вас це занадто спробуйте замінити на примарний перець або хабанеро Red Savina)
- 1 столова ложка солі

s
1. Розігрійте духовку до 175°C
2. У великій мисці змішайте оливкову олію, часниковий порошок, копчену паприку, кмин, цибульний порошок, орегано, чорний перець, каєнський перець, мелений перець Carolina Reaper і сіль.
3. Додайте курячі крильця та використовуйте маринад, щоб рівномірно покрити крила.
4. Викладіть крила на деко і запікайте 30-35 хвилин або до готовності.
5. Подайте на стіл та насолоджуйтесь!

Міфи про гостре, нобелівський лауреат "капсаїцин", протипоказання до вживання гострої їжі
Міфи про гостре, нобелівський лауреат "капсаїцин", протипоказання до вживання гострої їжі

Кожен чиліхед в якийсь момент стикається з нав'язливою турботою друзів та рідних, щодо захоплення гострим, мовляв ти ним обов'язково нашкодиш собі.

Міфи щодо гострої їжі можна віднести до розряду схожих міфів: 
- Якщо їсти на ніч, ви обов'язково наберете вагу (роль грає тільки баланс жбв)
- Вживання жирів зробить вас товстим (споживання корисних жирів може насправді допомогти вам схуднути та покращити ваше здоров’я)
- Не можна пити апельсиновий фреш но порожній шлунок (pH шлунку значно нижчий за кислотність соку, у вас у шлунку фактично завжди кислота, сік ніяк не погіршить ситуацію)
- Потрібно пережовувати їжу до 40 разів, для кращого перетравлення (знову ж таки, у шлунку у вас кислота, яка перетравить все, єдине для чого варто жувати, щоб їжа не застрягла у вашому стравоході)
- Обов'язково потрібно вживати перші страви, або кишки злипнуться (жодного зв'язку з реальністю, споживайте те, що вам хочеться)
Ну і все в тому подібне

Давайте розбиратись, що таке гостре, як воно насправді впливає на організм і спиратись ми будемо на наукові дослідження, а не забобони та страшилки, наступного разу коли до вас знову полізуть з порадами і попередженнями, просто надсилайте лінк на цей матеріал. 

Чому ми відчуваємо опік? Що таке капсаїцин?Де він використовується?
Ми всі з вами любимо перці та соуси за відчуття опіку, який вони нам дарують. Це відбувається через капсаїцин, хімічну сполуку, яку вперше було виділено з перцю чилі в 1878 році. Чиліхеди помилково вважають, що основна роль перцю(капсаїцину) це харчова промисловість, насправді з 1878 року почалося активне дослідження речовини, її впливу на нервові закінчення та на організм в цілому. За даними Фармакопеї США на 2022 рік, приблизно 1 млн кг перцю щорічно використовується для фармакологічних цілей. Капсаїцин та його аналоги входять до складу препаратів місцевого застосування, як правило це знеболювальні препарати (артрити і артрози, радикулопатія, біль у суглобах, міалгія, постгерпетична невралгія, ревматизм, люмбаго, нейропатичний біль) судинорозширювальні, антицелюлютні.
Капсаїцин також вивчали на його здатність боротися з раком. Дослідження показали, що капсаїцин може пригнічувати ріст деяких ракових клітин і уповільнювати їх поширення. Його також використовували в поєднанні з традиційними методами лікування раку, щоб зменшити побічні ефекти. 

Нобелівський лауреат "капсаїцин": застосування в медицині і фармацевтиці
В 2021 році Девід Джуліус і Ардем Патапутян стали лауреатами Нобелівської премії з фізіології та медицини завдяки дослідженням капсаїцину.  Девід Джуліус і Ардем Патапутян, вчені з Університету Каліфорнії в Сан-Франциско, вивчили, як діє капсаїцин, щоб зрозуміти шляхи болю в організмі.Їхні дослідження вказують на те, що молекули капсаїцину діють на нервові закінчення в шкірі та інших тканинах, зв’язуючись із рецептором під назвою TRPV1 як молекула «агоніста». Це активує рецептор TRPV1, завдяки чому мембрана стає більш проникною для іонів кальцію та запускає електричний сигнал. Цей сигнал передається через нервову систему в мозок, де він сприймається як біль. Дослідження показало, що капсаїцин не тільки дає зрозуміти, як сприймається біль, але й може використовуватися для лікування хронічного болю. Зв’язуючись із рецептором TRPV1, капсаїцин блокує вивільнення хімічних речовин, таких як речовина P, які відповідають за надсилання сигналів болю в мозок. Дослідження, проведене Джуліусом і Патапутяном, відкрило новий шлях для розуміння того, як діє біль, і було неоціненним у розробці нових методів лікування хронічного болю. 

Протипоказання до вживання гострого
Важлива ремарка, якщо у вас є заборона на вживання гострого (синдром подразненого кишечника, кислотний рефлюкс, виразка, атрофія стінок шлунку, хвороби прямої кишки, геморой або інші хвороби, при яких гостре є протипоказанням), в таких випадках дійсно може нашкодити, гостре збільшує приток крові до стінок шлунку, кишок, що може викликати кровотечу у випадку виразок, або може спричинити дискомфортні відчуття, можлива поява відчуття розладу шлунку, печія, здуття живота. Це як вживати алергени, знаючи, що у вас на них алергія, можна, проте ви маєте розуміти наслідки.


Гострі факти. Користь від вживання гострої їжі:
1. Гостра їжа активізує вивільнення ендорфінів, які викликають позитивне самопочуття в організмі та допомагають зменшити стрес (викид гормонального коктейлю це відповідь, на стрес від відчуття опіку спричиненого взаємодію капсаїцину та рецепторів TRPV1)
2. Тепло від гострої їжі прискорює обмін речовин в організмі, що прискорює ваш метаболізм і допомагає швидше спалювати жир (саме через капсаїцин можна зустріти у складі препаратів для жирозпалення або підвищення метаболізму)
3. Гостра їжа містить капсаїцин, речовину, яка, як було встановлено, зменшує відчуття голоду та бажання перекусити
4. Вживання гострої їжі також може допомогти зменшити запалення та зміцнити імунну систему
5. Гостра їжа містить антиоксиданти, які можуть допомогти знизити ризик деяких хронічних захворювань, таких як хвороби серця та рак 
6. Такі спеції, як порошок чилі, каєнський перець і куркума, містять протизапальні сполуки, які можуть допомогти зменшити біль і набряк
7. Капсаїцин у гострих стравах може діяти як природний протинабряковий засіб, допомагаючи очистити дихальні шляхи та полегшити закладеність 
8. Вживання гострої їжі може допомогти знизити ризик розвитку діабету 2 типу (сполуки в гострих продуктах допомагають регулювати рівень цукру в крові)
9. Останні дослідження показали, що вживання гострої їжі може допомогти покращити когнітивні функції та знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера
10. Гостра їжа може допомогти знизити ризик інсульту та інших серцево-судинних захворювань (сполуки в гострій їжі допомагають знизити рівень холестерину)
11. Вживання гострої їжі може допомогти покращити травлення та знизити ризик появи синдрому подразненого кишечника та інших розладів травлення
12. Тепло від гострої їжі може допомогти очистити закладеність носових пазух і полегшити симптоми застуди чи грипу
13. Вживання гострої їжі може допомогти підвищити рівень енергії та збільшити вашу витривалість під час тренувань
14. Гостра їжа може допомогти знизити артеріальний тиск і покращити кровообіг (сполуки в гострій їжі допомагають розслабити кровоносні судини)
15. Вживання гострої їжі може допомогти зменшити ризик розвитку каменів у нирках (сполуки в гострих продуктах допомагають розщепити відкладення кальцію в нирках)
16. Гостра їжа може допомогти знизити ризик розвитку депресії (вживання гострого впливає на викид ендорфінів та підвищує рівень серотоніну в мозку) 
17. І найголовніше гострі соуси покращують смак їжі, розвивають ваші рецептори і дарують можливість з часом відчувати більшу палітру смаків.

Вживайте гостре відповідально, не зловживайте гострим, хай це буде смаковий додаток, а не щоденний челендж і перевірка себе.

Чому між Carolina Reaper та Komodo Dragon ми радимо обрати другий
Чому між Carolina Reaper та Komodo Dragon ми радимо обрати другий

KOMODO DRAGON
Повільний опік, надзвичайно гострий

Теплові одиниці Scoville (SHU): 1 400 000 – 2 200 000
Може досягати гостроти у 880 разів більшу за халапеньо
Походження: Великобританія
Насіння: SandiaSeed

Надзвичайно гарячий – це єдиний спосіб описати перець комодського дракона. Рівень опіку, який конкурує (але не перевершує) Carolina Reaper, цей супергострий перець чилі, безсумнівно, лише для тих, хто вже встиг спробувати всі найгостріші продукти у світі і мають високий рівень підготовки. Як і примарний перець, він має «підступне тепло», повільно наростаючий опік, який дозволяє відчути чудовий фруктовий смак, перш ніж збити вас з ніг. 

 

Наскільки гострий перець Комодо?
Перець має чудову назву. Він як вогонь дракона, який було перетворено у чилі. Опік схожий з Carolina Reaper – від 1,4 мільйона до 2,2 мільйона теплових одиниць Сковілла. Але відзначимо, що комодський дракон має тенденцію частіше опускатися до нижнього або середнього кінця спектра опіку. Це надзвичайно гострий перець і ви маєте відповідально підходити до його вживання у чистому вигляді.

Якщо ви колись куштували примарний перець, ви маєте уявлення, який опік очікувати від Комодського дракона. Він також має повільний опік, який надовго зберігається, але примарний перець не наближається навіть до мінімальної гостроти цього сорту.

Який він на смак?
Як і багато інших супергарячих перців, у смаку переважає приємна фруктовість. І знову про опік. Повільно наростаючий опік дарує унікальну для екстрагострих перців можливість, насолоджуватись досить довгий час його смаком.

Як виглядає перець комодського дракона?
Його форма схожа на примарний перець, а також на 7 pot. Довжиною близько 5-6 см. Перець Komodo Dragon відповідає типовій моделі дозрівання перцю чилі, починаючи зеленим і закінчуючи яскраво-червоним.

Як можна використовувати Комодо Дракон?
Чудово підійде для екстремальних гострих соусів і сальси (використовуйте дуже помірно).

У чому перевага Komodo Dragon порівняно з Carolina Reaper?
Відзначаємо, що це наша суб'єктивна думка
1.Komodo Dragon мав скинути Кароліну з місця рекордсменів і хоч, йому це не вдалось, він має досить потужний опік. На нашу думку перша перевага цього сорту, це повільний опік, який дозволяє насолоджуватись смаком, погодьтесь це досить рідкісна можливість, якщо говорити про екстрахоти, але за смаком хоч і з затримкою, але все ж таки приходить потужний опік і з’являється відчуття, що ви дихаєте вогнем із рота.
2. Другий важливий пункт це "Дні до збору врожаю"
У Komodo Dragon це 90-100 днів
Carolina Reaper має 90-150 днів
І з нашого досвіду на 90 днів сподіватись у нашому кліматичному поясі це розкіш, 150-180 днів це більш вірогідний результат (Carol.Reaper.), в той момент, як Комодо на 100-120 день вже радував нас врожаєм. 
3. Країна подхоження. Carolina Reaper це перець, що був винайдений в США і як, і більшість перців він має вибагливість до клімату притаманного південним регіонам США, Карибського басейну, Мексики, в той час, як Komodo Dragon був виведений британським селектором, клімат у Великобританії значно суровіший, що робить цей сорт чудовим і для нашого регіону. 

Білі плями на перці? Що робити, якщо з'являються плями на перці?
Білі плями на перці? Що робити, якщо з'являються плями на перці?

Листя або плоди перцю біліють?

Якщо ви нещодавно пересадили або винесли розсаду перцю на вулицю і поставили її на сонячне світло, її листя може побіліти.

Зазвичай листя починає білішати і вкриватись плямами через сонячні опіки, які досить часто зустрічаються у розсади, яку нещодавно висадили на вулицю. Важливо спочатку загартувати розсаду, щоб запобігти сонячним опікам, але іноді, навіть загартовані перці можуть отримати опіки, якщо на наступний день після посадки дуже жарко та сонячно.

Сонячні опіки виникають, коли помідори, перець, і інші овочі піддаються дії прямих сонячних променів під час спекотної погоди без попередньої адаптації до сонця. Дія променів фактично призводить до сонячного опіку, такого з яким щорічно зіштовхуються майже всі люди.


Листя перцю особливо чутливі до прямого сонця після вирощування в кімнатних умовах. Важливо загартувати їх, виносячи їх на вулицю і поступово адаптуючи їх до нових для них умов. Ми поміщаємо нашу розсаду в плямисту тінь на кілька годин у перший день, потім переміщуємо їх на сонце на годину на другий день, дві години на третій день, і так доходимо хоча б до 6-8 годин. Це допомагає листям створити «сонцезахисний крем» і стійкість до гарячого сонячного світла.


Уся розсада, вирощена в приміщенні, значно виграє від такого загартування! Так, це створює додатковий клопіт, але таким чином ви зможете уникнути додаткового стресу для розсади і можливо для себе (втратити розсаду точно не входить у ваші плани).


Для перцю також важливо дочекатися, поки температура повітря прогріється, і вночі не буде опускатись принаймні нижче 15 градусів, перш ніж висаджувати їх на вулицю. Перець, перестає рости і переходить у стан сну, якщо він піддається впливу температур нижче 10 градусів (якщо ви не вирощуєте перець Rocoto, який любить прохолодніші температури!).

Кожний такий температурний стрес і перехід у стан сну через пониження температури додасть до 2 тижнів затримки для розвитку перців. Тому краще перечекати і дочекатись справді теплої погоди для пересадки (або ж висаджувати в теплиці).

Не перезволожуйте перець!
Перезволоження може призвести до появи жовтого листя на рослинах перцю. Перець ненавидить коли коріння постійно знаходиться у вологому ґрунті , якщо це буде продовжуватись тривалий час, він почне в’янути, листя стане жовтуватим і блідим, а сам перець перестане рости. Завжди давайте добре просохнути ґрунту між поливами!


Ще однією причиною появи білого листя може бути борошниста роса.

Борошниста роса це грибкове захворювання, що вражає велику кількість садових культур. Листя вкривається борошнисто-білим нальотом. Борошниста роса може бути спричинена погодою, часто з’являється через великі перепади температур, наприклад якщо були теплі, сухі дні, а ночами вже почало холодати і значно зростала вологість. Якщо ваші рослини посаджені дуже кучно або використовується надмірна кількість добрив з високим вмістом азоту, це також може створити умови для появи борошнистої роси. Поливайте перці біля основи рослин, щоб вода не потрапляла на листя, і не перестарайтеся з добривами.

Білі плями на перці?
Якщо на стручках перцю є білі плями, це також спричинено сонячними опіками. Як і з листям, ваші перці просто обгоріли на сонці.

 

 

 

Вирощування перцю з насіння: наші 12 найкращих порад
Вирощування перцю з насіння: наші 12 найкращих порад

Використовуйте свіже насіння
При ідеальних умовах зберігання насіння перцю може бути життєздатним до 25 років, але, як правило, більш реальний термін найкращої схожості до 5 років. Чим старше стає насіння, тим менше шансів, що воно проросте. Зберігайте насіння в прохолодному, темному, сухому місці. Пам’ятайте, що насіння призначене для вирощування, тому садіть його! Звичайно, навіть старе насіння проросте, але ви маєте бути готовими до того, що відсоток схожості буде нижчим і йому може знадобитись більше часу, щоб прорости, тож запасайтесь терпінням. 

Температура
Щоб проростити, тримайте насіння перцю в постійному теплі та вологості, 25-33˚ С ідеально підходить для успішного проростання. Використовуйте тепловий килимок для розсади, щоб підняти температуру, не намагайтеся пророщувати перець у холодній кімнаті чи теплиці, це може зменшити ваші шанси на успішний сезон і ви втратите найважливіше — час. Після проростання прорідіть розсаду, щоб вона не тіснила одна одну, рекомендується по одній рослині на горщик. Ми «вирвемо» зайву розсаду перцю, а потім посадимо в інші горщики, це рішення про яке ви пошкодуєте намагаючись розплутати коріння рослин!

Будьте терплячі.
Деякому насінню супергострого перцю може знадобитися 4-6 тижнів, щоб прорости, тоді як багатьом  перцям потрібно 7-10 днів. Тому важливо не поспішати і чекати.

Почніть висаджувати перець у приміщенні за 6-8 тижнів до останніх прогнозованих заморозків.
Перець любить теплу погоду, тому важливо тримати його вдома, поки нічні температури не підіймуться хоча б вище 15-18 градусів. Перець дуже чутливий до морозів і починаю гальмувати розвиток при температурі нижче 10˚ С або ж в холодному ґрунті.

Не поливайте розсаду перцю!
Це поширена помилка багатьох садівників, досвідчених чи ні. Ми схильні надмірно поливати розсаду, а перець ненавидить вологі, мокрі корені. Тому дайте ґрунту просохнути між поливами рослин. Обов’язково використовуйте добре дренажну посадкову суміш у горщиках. Якщо ви бачите жовте листя на ваших рослинах перцю, і вони починають никнути, це свідчить про те, що ґрунт занадто вологий – переконайтеся, що ґрунт висихає між поливами. Ваші перці будуть набагато щасливіші!

Зріжте перші квіти перцю
Відщипніть кілька перших квіток на розсаді перцю, щоб спонукати її вкладати свою енергію в зростання сильніших коренів і листя, щоб пізніше ви мали більше перцю.

Створіть для перців протяг або механічний стрес
Після того як розсада проросте, ви можете заохочувати розсаду перцю ставати міцнішою, густішою та кремезнішою, обережно струшуйте паростки вашої розсади руками щодня або ви можете направити на розсаду вентилятор, який буде колихати вашу розсаду потоком повітря, кількох годин на день такого вітру цілком вистачить. На додачу до того, що розсада стане більшою, це допоможе запобігти в’янучості, поширеній хворобі саджанців, через яку вони в’януть і гинуть після сходів.

Загартуйте рослини перцю перед пересадкою у відкритий ґрунт.
Перед тим, як пересадити перці у відкритий ґрунт, ви маєте загартувати перці, почніть з кількох годин, кожен наступний день додавайте ще по годині. Це дозволить адаптуватися до зовнішньої погоди, сонця, вітру тощо, це значно зменшить стрес під час пересадки

 Висаджуйте на сонці!

Стежте, щоб рослини перцю були на сонці, рослинам потрібно принаймні 6-8 годин сонячного світла на день.


Не зловживайте підживленням азотом
Перець дуже добре реагує на добрива, спробуйте збалансовані органічні добрива або компостний чай. Також щороку використовуйте компост, щоб зберегти свій ґрунт насиченим природними поживними речовинами. Уникайте добрив з високим вмістом азоту. Вони створюють пишне листя, але саме це зменшує кількість перців в майбутньому.

Посадіть квіти біля свого перцевого саду
Запилення є ключовим фактором успішного вирощування перцю, і хоча перець може самозапилюватися за допомогою вітру, запилювачі дійсно можуть допомогти. Намагайтесь звести використання пестицидів до мінімуму! Переконайтеся, що перець вирощується у місці з хорошою циркуляцією повітря.

Збирання перцю
Багато перців збирають у незрілому стані (технічної стиглості), наприклад халапеньо – його збирають зеленим, хоча більшість сортів дозрівають до червоного, фіолетового, помаранчевого або жовтого кольору. З достиганням більшість перців набирають опік, аромат, смак стає менш терпким і наповнюється солодкістю. Смаки багатьох перців чилі посилюються під час смаження!

Рекомендовані товари

Немає на складі

Швидке замовлення

Гострий соус Cosmic Disco Hot Sauce

Учасник 19 сезону Hot Ones!

Ядерний синтез наших шедеврів суміші сої та чилі Cosmic Dumpling і нашої пекучої дискотеки Scorpion Disco, це поєднання призвело до міжпланетного супернового опіку та смаку умамі.

До чого використовувати: крильця, м'ясо птиці, дімсам, рамен, шашлики, страви азійської кухні, суші. Всесвіт можливостей у пляшці.

Інгредієнти: перець (червоний халапеньо та супергостра суміш), коричневий цукор, оцет (з рисового вина та яблучного сидру), тамарі (вода, соєві боби, сіль, спирт), апельсиновий сік, часник, лимонний сік, томатна паста, вода, примарний перець, сіль, кунжутна олія, імбир, спеції, коріандр, цедра апельсина. 

ЕКСТРА ГАРЯЧИЙ

УВАГА: Уникайте контакту з очима і чутливими областями. Тримати подалі від дітей і домашніх тварин! ВИКОРИСТОВУВАТИ ВІДПОВІДАЛЬНО !!!

Купити гострий соус Cosmic Disco Hot Sauce в Дніпрі або з доставкою по Україні ви можете на нашому сайті або зателефонувавши за телефонами вказаними на сайті