Міфи про гостре, нобелівський лауреат "капсаїцин", протипоказання до вживання гострої їжі

Категорії

Кожен чиліхед в якийсь момент стикається з нав'язливою турботою друзів та рідних, щодо захоплення гострим, мовляв ти ним обов'язково нашкодиш собі.

Міфи щодо гострої їжі можна віднести до розряду схожих міфів: 
- Якщо їсти на ніч, ви обов'язково наберете вагу (роль грає тільки баланс жбв)
- Вживання жирів зробить вас товстим (споживання корисних жирів може насправді допомогти вам схуднути та покращити ваше здоров’я)
- Не можна пити апельсиновий фреш но порожній шлунок (pH шлунку значно нижчий за кислотність соку, у вас у шлунку фактично завжди кислота, сік ніяк не погіршить ситуацію)
- Потрібно пережовувати їжу до 40 разів, для кращого перетравлення (знову ж таки, у шлунку у вас кислота, яка перетравить все, єдине для чого варто жувати, щоб їжа не застрягла у вашому стравоході)
- Обов'язково потрібно вживати перші страви, або кишки злипнуться (жодного зв'язку з реальністю, споживайте те, що вам хочеться)
Ну і все в тому подібне

Давайте розбиратись, що таке гостре, як воно насправді впливає на організм і спиратись ми будемо на наукові дослідження, а не забобони та страшилки, наступного разу коли до вас знову полізуть з порадами і попередженнями, просто надсилайте лінк на цей матеріал. 

Чому ми відчуваємо опік? Що таке капсаїцин? Де він використовується?
Ми всі з вами любимо перці та соуси за відчуття опіку, який вони нам дарують. Це відбувається через капсаїцин, хімічну сполуку, яку вперше було виділено з перцю чилі в 1878 році. Чиліхеди помилково вважають, що основна роль перцю(капсаїцину) це харчова промисловість, насправді з 1878 року почалося активне дослідження речовини, її впливу на нервові закінчення та на організм в цілому. За даними Фармакопеї США на 2022 рік, приблизно 1 млн кг перцю щорічно використовується для фармакологічних цілей. Капсаїцин та його аналоги входять до складу препаратів місцевого застосування, як правило це знеболювальні препарати (артрити і артрози, радикулопатія, біль у суглобах, міалгія, постгерпетична невралгія, ревматизм, люмбаго, нейропатичний біль) судинорозширювальні, антицелюлютні.
Капсаїцин також вивчали на його здатність боротися з раком. Дослідження показали, що капсаїцин може пригнічувати ріст деяких ракових клітин і уповільнювати їх поширення. Його також використовували в поєднанні з традиційними методами лікування раку, щоб зменшити побічні ефекти. 

Нобелівський лауреат "капсаїцин": застосування в медицині і фармацевтиці
В 2021 році Девід Джуліус і Ардем Патапутян стали лауреатами Нобелівської премії з фізіології та медицини завдяки дослідженням капсаїцину.  Девід Джуліус і Ардем Патапутян, вчені з Університету Каліфорнії в Сан-Франциско, вивчили, як діє капсаїцин, щоб зрозуміти шляхи болю в організмі.Їхні дослідження вказують на те, що молекули капсаїцину діють на нервові закінчення в шкірі та інших тканинах, зв’язуючись із рецептором під назвою TRPV1 як молекула «агоніста». Це активує рецептор TRPV1, завдяки чому мембрана стає більш проникною для іонів кальцію та запускає електричний сигнал. Цей сигнал передається через нервову систему в мозок, де він сприймається як біль. Дослідження показало, що капсаїцин не тільки дає зрозуміти, як сприймається біль, але й може використовуватися для лікування хронічного болю. Зв’язуючись із рецептором TRPV1, капсаїцин блокує вивільнення хімічних речовин, таких як речовина P, які відповідають за надсилання сигналів болю в мозок. Дослідження, проведене Джуліусом і Патапутяном, відкрило новий шлях для розуміння того, як діє біль, і було неоціненним у розробці нових методів лікування хронічного болю. 

Протипоказання до вживання гострого
Важлива ремарка, якщо у вас є заборона на вживання гострого (синдром подразненого кишечника, кислотний рефлюкс, виразка, атрофія стінок шлунку, хвороби прямої кишки, геморой або інші хвороби, при яких гостре є протипоказанням), в таких випадках дійсно може нашкодити, гостре збільшує приток крові до стінок шлунку, кишок, що може викликати кровотечу у випадку виразок, або може спричинити дискомфортні відчуття, можлива поява відчуття розладу шлунку, печія, здуття живота. Це як вживати алергени, знаючи, що у вас на них алергія, можна, проте ви маєте розуміти наслідки.


Гострі факти. Користь від вживання гострої їжі:
1. Гостра їжа активізує вивільнення ендорфінів, які викликають позитивне самопочуття в організмі та допомагають зменшити стрес (викид гормонального коктейлю це відповідь, на стрес від відчуття опіку спричиненого взаємодію капсаїцину та рецепторів TRPV1)
2. Тепло від гострої їжі прискорює обмін речовин в організмі, що прискорює ваш метаболізм і допомагає швидше спалювати жир (саме через капсаїцин можна зустріти у складі препаратів для жирозпалення або підвищення метаболізму)
3. Гостра їжа містить капсаїцин, речовину, яка, як було встановлено, зменшує відчуття голоду та бажання перекусити
4. Вживання гострої їжі також може допомогти зменшити запалення та зміцнити імунну систему
5. Гостра їжа містить антиоксиданти, які можуть допомогти знизити ризик деяких хронічних захворювань, таких як хвороби серця та рак 
6. Такі спеції, як порошок чилі, каєнський перець і куркума, містять протизапальні сполуки, які можуть допомогти зменшити біль і набряк
7. Капсаїцин у гострих стравах може діяти як природний протинабряковий засіб, допомагаючи очистити дихальні шляхи та полегшити закладеність 
8. Вживання гострої їжі може допомогти знизити ризик розвитку діабету 2 типу (сполуки в гострих продуктах допомагають регулювати рівень цукру в крові)
9. Останні дослідження показали, що вживання гострої їжі може допомогти покращити когнітивні функції та знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера
10. Гостра їжа може допомогти знизити ризик інсульту та інших серцево-судинних захворювань (сполуки в гострій їжі допомагають знизити рівень холестерину)
11. Вживання гострої їжі може допомогти покращити травлення та знизити ризик появи синдрому подразненого кишечника та інших розладів травлення
12. Тепло від гострої їжі може допомогти очистити закладеність носових пазух і полегшити симптоми застуди чи грипу
13. Вживання гострої їжі може допомогти підвищити рівень енергії та збільшити вашу витривалість під час тренувань
14. Гостра їжа може допомогти знизити артеріальний тиск і покращити кровообіг (сполуки в гострій їжі допомагають розслабити кровоносні судини)
15. Вживання гострої їжі може допомогти зменшити ризик розвитку каменів у нирках (сполуки в гострих продуктах допомагають розщепити відкладення кальцію в нирках)
16. Гостра їжа може допомогти знизити ризик розвитку депресії (вживання гострого впливає на викид ендорфінів та підвищує рівень серотоніну в мозку) 
17. І найголовніше гострі соуси покращують смак їжі, розвивають ваші рецептори і дарують можливість з часом відчувати більшу палітру смаків.

Вживайте гостре відповідально, не зловживайте гострим, хай це буде смаковий додаток, а не щоденний челендж і перевірка себе.

( 5 )
Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*