Александр

Администратор
Статьи автора
Як вирощувати перець у горщиках?
Як вирощувати перець у горщиках?

Чи знаєте ви, що можна вирощувати перець у горщиках?
Ви можете виростити будь-який з перців прямо у себе вдома в горщику просто на підвіконні

Цього року додайте більше перцю у свій сад! Вирощування перцю в горщиках – це чудовий спосіб розширити свій сад, ви можете розмістити горщики на підвіконнях або балконах, щоб збільшувати врожай кожного сезону.

Вирощуйте перець в горщиках для продовження вегетаційного періоду:
Одна з найважливіших переваг вирощування у горщиках в тому, що перці дуже чутливі до холоду, тому, якщо у вас пізні весняні заморозки або ранні осінні заморозки, ви можете перенести рослини у тепле захищене місце, щоб вони не замерзали. А коли знову приходить тепло, просто перенесіть свої кущі на вулицю. (якщо у вас є свій двір)
Перець може давати вам свої плоди протягом багатьох років.
 
Розмір горщика для перців
Вам знадобляться великі горщики, щонайменше 25-30 см у глибину та 30 см дюймів у ширину. Перець має велику кореневу систему, якій потрібно місце для розвитку. Переконайтеся, що в ньому достатньо дренажних отворів і швидко дренуючого ґрунту, ви ж не хочете, щоб ваші перці знаходились у перезволоженому ґрунті!

Ґрунт для перцю в горщиках
Якщо ви вирощуєте перець у горщиках, вам потрібен добре дренований ґрунт. Для перцю одна з найнеприємніших речей - перезволожена коренева система. Перець у вологому ґрунті почне жовтіти та в’янути, і врешті-решт загине! Найкраще дати ґрунту трохи підсохнути між поливами, щоб коріння дихало. Перець — це «королеви драм», і як ви вже могли зрозуміти пересушений ґрунт їх теж не влаштує, результат буде такий самий, вони почнуть в'янути, тому спочатку перевірте ґрунт, а потім, якщо він справді висох на 2-3 см час поливати.

Коли пересаджувати перець в горщики
Коли ваша розсада досягне 10-15 см це буде ідеальний час для пересадки в великий горщик. Якщо ви плануєте виносити ваші горщики в сад на літній час ви маєте пам'ятати, що спочатку рослину потрібно підготувати до сонячних променів, вітру та перепаду температури, почніть з того, що ви залишите ваші рослини на годину на вулиці, в ідеалі десь у затінку і потім день за днем збільшуйте час на відкритому повітрі на годину, робіть це протягом тижня, це дозволить звикнути до вітру та сонця і вже потім можете залишати ваші рослини на вулиці. 

Добриво для перцю в горщиках
Якщо ви вирішили вирощувати перець в горщиках їм буде корисно регулярне підживлення добре збалансованим органічним добривом або компостним чаєм. Уникайте добрив з високим вмістом азоту, вони створюють пишне листя, а не плоди! Не зловживайте добривами, ви можете перевантажити кореневу систему!

Найпростіші у вирощуванні в горщиках
Почніть з вирощування халапеньо, це досить прості у вирощуванні рослини, які дадуть вам добрий врожай вже на перший рік

Увесь асортимент насіння

Рецепт гострого соусу манго-хабанеро
Рецепт гострого соусу манго-хабанеро

Інгредієнти:

4 перця хабанеро (можна використовувати сушені перці, ви також можете замінити хабанеро на інший сорт)
3 зубчики часнику
2 середні морквини, очищені і нарізані
1 столова ложка оцту (оцет обирайте за вашим смаком)
1 столова ложка свіжовичавленого лимонного соку або лайму
1 манго, нарізане кубиками (можна використовувати заморожений але почитайте відгуки по виробнику, дуже часто на смак просто як вода)
сіль (за смаком)
цукор (за смаком)
150 мл води (якщо захочете зробити ваш соус більш рідким додайте більше води)

 

Приготування: 
1. У середню каструлю додайте перець, зубчики часнику та моркву. Залийте водою, доведіть до кипіння на сильному вогні.

2. Зменшіть вогонь до середнього і тушкуйте 8-10 хвилин, поки морква не стане м’якою.

3. Зніміть з вогня і обережно пересипте все до блендера.

4. Додайте сидровий оцет, лимонний сік, нарізане кубиками манго, сіль та цукор.

5. Перебийте суміш до повного змішування. Якщо соус занадто густий, розбавте водою. Спробуйте і, якщо необхідно, відрегулюйте кількість оцту або солі. Зберігати в холодильнику до двох тижнів.

Найгостріший перець у світі в 2022 році
Найгостріший перець у світі в 2022 році

Цікаво, хто займає титул найгострішого у світі перця у 2022 році?

А нічого не змінилось, Carolina Reaper залишається чинним рекордсменом Гіннеса, як найгостріший перець у світі. Багато інших «нових» перців, таких як «Дихання дракона» та «Перець Х», стверджують, що вони пекучіші, але ніхто не переміг Каролінського короля.

Можливо колись ми побачимо всі ці нові сорти з підтвердженою гостротою і тоді їх внесуть до книги рекордсменів, але до того часу жнець Кароліни утримує свою позицію!


Тут ви зможете знайти насіння Carolina Reaper!

Острый соус из маракуйи
Острый соус из маракуйи

Этот рецепт острого соуса из маракуйи (Ají de maracuya), представляет собой слегка пряную сливочную сальсу, приготовленную из сока маракуйи, аджи или острого перца чили, сока лайма, оливкового масла или масла авокадо и кинзы. 

Обычно маракуйю используют для десертов или коктейлей, но еще она идеально подходит для пикатных блюд. Сочетание маракуйи и острого перца удивит вас.Этот острый соус из маракуйи вдохновлен другим популярным фруктовым острым соусом, который можно найти по всему Эквадору: острым соусом тамарилло.

 

Ингредиенты

  • 4-5 перчин аджи (или любых других острых и ароматных перцев, используют эквадорский красный перец аджи или перуанский аджи Амарилло, также можно использовать красный перец фресно или хабанеро, подойдут любые желтые или красные перцы, не используйте зеленый чили)
  • 350 мл сока или концентрата маракуйи
  • 80 мл оливкового масла или масла авокадо
  • Сок 1 лайма
  • Солить по вкусу
  • По желанию - мелко нарезанная кинза

Приготовление:

    1. Поставьте кастрюлю на большой огонь, доведите воду до кипения, уменьшите огонь до мнимального, положите перец в воду и варите 10 минут. 
    2. Достаньте перец перец и переложите в емкость с холодной водой, чтобы он остыл.
    3. Удалите кожуру и семена/прожилки (если хотите, чтобы соус был острее не удаляйте).
    4. Перебейте в блендере перцы с соком маракуйи, оливковым маслом или маслом авокадо, соком лайма, кинзой и солью пока не получите однородный соус.


Хранить в холодильнике!

Рецепт домашнього гострого соусу з садового перцю
Рецепт домашнього гострого соусу з садового перцю

Будемо вдячні за поширення рецепту та чекаємо ваші відгуки на цей рецепт

Пекучий, пряний і смачний! Його можна використовувати як приправу до ваших страв або як самостійний соус. Це фантастичне використання садового перцю.

Це доволі простий рецепт, ніяких екзотичних перців і ви зможете поповнити запаси соусу в будь-який час. Але якщо ви захочете додати екстрахотів це лише додасть нових відтінків вашому соусу і звичайно ж додасть нових відтінків пекучості.

Поради щодо приготування цього домашнього гострого соусу:
● Завжди використовуйте латексні перчатки при роботі з гострим перцем і, якщо можете, відкрийте вікно.
● Не торкайтеся очей, носа чи рота під час приготування.
● Приберіть насіння, якщо хочете зробити соус менш пекучим (але сподіваюсь ви цього не зробите).
● Ваші кришки та скляні банки завжди повинні бути стерильними.


Інгредієнти рецепту домашнього гострого соусу:
● 1 велика цибулина, подрібнена
● 960 мл оцту, я використовую яблучний, але можете обрати будь-який інший (якщо хочете більш густий соус додайте менше оцту)
● 4 столові ложки подрібненого часнику
● ½ чайної ложки орегано
● ½ чайної ложки кмину
● ½ чайної ложки гірчичного порошку
● ½ чайної ложки куркуми
● ½ чайної ложки білого перцю
● 1 кг перцю (використовуйте за бажанням будь-який сорт, ви можете міксувати склад перців)



Приготування:

● Додайте всі інгредієнти у блендер, крім однієї склянки оцту (240 мл), залиште для того, щоб промити блендер від залишків спецій та перцю
● На високій швидкості перебийте все у пюре
● Перелийте перебиту суміш у кастрюлю, а останню склянку оцту додайте в блендер, або комбайн і на невеликій швидкості спробуйте змити залишки зі стінок і після так само додайте до кастрюлі
● Доведіть до кипіння, а потім зменшіть вогонь і тушкуйте на мінімальному вогні 15 хвилин.
● Поки ваш гострий соус кипить, стерилізуйте маленькі скляні банки, кришки та ополоник в киплячій воді, дайте охолонути, вийміть і висушіть.
● Розлийте соус по банках, соус має бути темперутири кипіння, щоб створити вакуум із кришкою.
Залишайте сантиментр вільного прострору в банках.
● Накрийте банку кришкою і закрутіть.
● Переверніть банки догори дном, закутайте у рушник і дайте настоятись щонайменше добу, краще залишити на тиждень, щоб аромати інгредієнтів змішались.

Після відкриття зберігайте у холодильнику.

 

Почему мои перцы такие маленькие?
Почему мои перцы такие маленькие?

У вас довольно часто возникает вопрос:

Почему мои перцы такие маленькие?

Существует ряд причин, по которым ваш перец может не увеличиваться в размерах.

Слишком яркий свет на этапе рассады:
Недавно у нас был опыт когда мы разместили сверхъяркий прожектор над нашими саженцами на расстоянии около 20 см. К сожалению, он был слишком мощнымм - если бы разместили его на большей высоте сажнце были бы в порядке.
Но, поскольку они находились довольно близко к сверхъяркому светодиодному свету, света было в переизбытке, мы довольно быстро заметили, что с перцами что-то не так, изменили направления света в отражатель и уже от него на перцы, но к тому моменту растения уже испытали избыточный стресс и остановились в росте, вскоре они изменили цвет на пурпурный и сбросили листья. После мы поменяли исчтоник света, но перцы так и не восстановились, они практически остановились в росте, хоть и начали пускать новые листья. 

Избыточный полив

Еще одна распространенная проблема, которая приводит к появлению замедления роста перца, - это чрезмерный полив.

Если ваши растения перца находятся в переувлажненной почве вскоре вы заметите как листья перца пожелтеют, а некоторые начнут опадать. Рост замедлится или полностью прекратится.
Конечно же перец требует полив, но его корневая система не переносит переувлажненную почву, вам нужно поддерживать слегка влажное состояние почвы. Лучше всего позаботиться о хорошем дренаже, чтобы вода стекала, это позволит брать перцам необходимое количество влаги.

Еще несколько советов по выращиванию перца:

  • Обеспечьте доступ к солнечным лучам.

После пересадки в открытый грунт или теплицу вы заметите как перец ускорится в росте, главное условие это достаточное количество солнца.

Если становится очень жарко, выше 32 °С, следует подумать о том как затенить перец, чтобы его не пожгло, хотя если у вас уже сформировались здоровые, крепкие кусты, они смогут сами затенять свой цвет и плоды от солнца.

Не забывайте закаливать рассаду перед пересадкой в ​​открытый грунт!

 

 

  • Не злоупотребляйте удобрениями

Чрезмерное удобрение перца приводит к появлению густых растений, но задерживает цветение и плодоношение, в итоге у вас просто не будет перца! Избыточное удобрение также может стать стрессом для перца, он может пожелтеть и начнут опадать листья (Мы в этом году просто пожгли части кустов перца корневую систему).

Добавление свежего компоста каждый год в садовую почву может помочь сохранить питательные вещества для здорового перца.

Избегайте химических удобрений с высоким содержанием азота. Если вы используете удобрения, поищите те, что содержат минимум азота и больше фосфата и калия.

 

 

 

  • Не пересаживайте растения перца.

на улице, когда слишком холодно!

Перцы любят температуру в идеале выше 60˚F - температура ниже 50˚F может остановить рост перца и сделать его маленьким. Обязательно закалите саженцы перед пересадкой и дождитесь, пока почва не прогреется с наступлением теплой погоды, после того, как минуют все шансы заморозков. Если после пересадки перца на улицу ожидаются поздние похолодания, согрейте его, если можете, накрыв его. Гидравлические стены, ведра и небольшие домики-обручи - отличный способ согреть их в холодные ночи, во время холодных или сильных поздних весенних штормов.

 

Не беспокойтесь слишком сильно, если ваши перцы не начнут расти сразу после пересадки, они должны сначала прижиться и вырасти под землей. Вы также обнаружите, что как только наступит летняя температура 70-80˚F, перец начнет расти намного быстрее! Это растения, любящие жаркую погоду.



Сбор урожая перца
Сбор урожая перца

Сбор перца:
Как узнать, что перец готов к сбору?

Конечно же все зависит от сорта перца, обязательно изучите информацию о перце (чаще всего средний срок созревания указывается на упаковке от перца) который вы выращиваете. Большинство сортов перца меняют цвет с зеленого на красный, оранжевый, шоколадный, фиолетовый и т.д., есть сорта, которые могут лишь изменить свой цвет с зеленого на темно-зеленый или светло-зеленый. 

Некоторые сорта предназначены для сбора красными, а некоторые - зелеными. Красный чили обычно сушат (например, Ристрас) и часто используют для приготовления красного порошка чили или для приготовления блюд из чили в течение всего года. Зеленый чили чаще всего жарят, очищают от кожуры и семян, чтобы использовать его для всего, от тушеного зеленого чили до пиццы и гамбургеров. Болгарский перец изначально имеет зеленый цвет, и некоторые собирают его еще зеленым в состоянии технической спелости, в то время как другим позволяют дольше оставаться на растении, чтобы они созрели до желтого или красного цвета набрались большего аромата и сладости. 

 

Когда собирать перец?
Если вы собираете, зеленые чили и не уверены, что ваш перец уже созрел, наш совет - выбрать один и попробовать его, если он еще не набрался вкуса, дайте ему еще немного времени и попробуйте еще раз позже, пока они не станут более ароматными и не исчезнет терпкость и горечь.

Влияет сбор перца на появление новой завязи?
Да, если вы соберете перец, уже скоро вы заметите появление новых цветков. Нам также нравится отщипывать первые соцветия на рассаде перца, чтобы они вкладывали больше энергии в рост.

Можно использовать перец как многолетнее растение?
Хотя перцы обычно выращивают как однолетние растения, если вам повезло и вы находитесь в безморозном климатическом поясе, или же у вас есть теплицы с подогревом, перцы смогут жить у вас как многолетние растения, после того как вы соберете весь урожай перца на какое-то время перец возьмет паузу, а через время он повторно зацветет. 

В каком месяце вы собираете перец?
Это зависит от того, где вы живете, вы можете собирать перец в теплице или в тропиках круглый год.
В регионах с зимой обычно высаживают семена перца в помещении в феврале/марте/апреле и пересаживают на улицу весной, когда уже миновали все риски заморозков. Сбор перца начинается в июне/июле/августе, в зависимости от сорта.
Для выращивания экстрахотов, может потребоваться длительный вегетационный период, например, для сбора урожая Carolina Reaper может потребоваться 90+ дней, а для Ghost Pepper может потребоваться до 110+ дней! 

Что делать с острым перцем после сбора урожая?
Перед вами множество вариантов, ферментируйте, варите, маринуйте, ешьте свежими, экспериментируйте на своей кухне.

 

Домашній cоус в Луїзіанському стилі
Домашній cоус в Луїзіанському стилі

Як приготувати класичний гострий соус в стилі Луїзіани вдома? Цей насправді простий рецепт підійде, як для свіжого, так і для ферментованого перцю чилі. Гострий соус в стилі Луїзіани це щось неймовірне, спробуйте приготувати!
Тільки не кажіть, що ніколи не пробували гострих соусів в стилі Луїзіани, на сьогодні на ринку є безліч брендів, що роблять такі соуси і їх ім’я відоме в усьому Світі, згадаємо Texas Pete’s, Crystal Hot Sauce, Valentina, Melinda’s, Frank’s, Cholula, Tapatio, і звичайно найвідоміше ім’я, яке чув кожен – Tabasco.  

Вся магія Луїзіанських соусів в простоті, перець чилі, оцет та сіль. Але хоча основних інгредієнтів всього три, ви погодитесь, що кожен виробник робить свої соуси по-своєму і їх легко впізнати за смаком.

Усього 3 інгредієнта але:

  • Які види перцю чилі ви будете використовувати?
  • Який оцет?
  • Скільки солі?
  • Яке співвідношення цих 3 інгредієнтів?
  • Як щодо суміші перців?
  • Використовуєте більше одного оцту?
  • Що робити, якщо ми введемо інші інгредієнти?

Універсальної відповіді не існує, взагалі з гострими соусами ви можете надати своїй творчості максимальну свободу ну і звичайно прислухайтесь до своїх смакових рецепторів.

   В оригінальному Луізіанському соусі використовується кайєннський перець,
   в той час Табаско використовує перець табаско, звідки вони й взяли свою назву.

    Виграшним буде червоний чилі, він дозволить зберегти червоний колір майбутнього соусу. Ідеально буде знайти перець без сильної гірчинки у смаку. Якщо ви захочете        підняти       рівень гостроти, ви можете навіть спробувати додати екстрахотів, як свіжих, так і сушених.

  Найважливіший фактор, що вплине на результат вашого гострого соусу в Луїзіанському стилі — це оцет.

  Найпоширенішим у використані комерційними брендами є дистильований білий оцет, найголовніший пл

 

юс такого соусу це ціна. Проте з власного досвіду раджу обирати щось інше,   адже дистильований оцет має доволі сильний смак.

  Білий винний оцет -  значно м'якший, має приємний аромат, що лише доповнить смак соусу.

  Рисовий оцет - солодший присмак та м'якість.

  Червоний винний оцет - виготовляється з ферментованого червоного вина, яке додасть вашому соусу трохи фруктового смаку.

  Яблучний оцет - фруктова солодкість, проте треба експерементувати, так як яблучний оцет має доволі сильний аромат, що здатний перекривати аромат перцю.

Є й інші, які можна спробувати, бальзамічний оцет, кокосовий оцет, родзиновий оцет тощо. Головна проблема знайти якісні оцти в наших магазинах.


Ферментувати чи не ферментувати.

Оригінальний соус Луїзіана виготовляється з ферментованим перцем. Цим славиться Табаско. Вони ферментують свій перець у дубових бочках до 3 років, перш ніж змішати отримане сусло з оцтом та сіллю.

Обидва варіанти мають право на життя і дадуть різний кінцевий результат.

Соус з ферментованого перцю м’якший і має більш розвинений аромат, в той час, як гострий соус зі свіжого перцю, як на мене смачніший і готується набагото швидше.

Звичайно краще спробувати зробити з обох і обрати найкращий для себе варіант.

Інгредієнти
450 грам червоного перцю чилі подрібненого 
1 літр нехлорованої води (лише для ферментованого варіанту)
3 столові ложки солі (для неферментованого варіанту використовуйте лише від 1/2 до 1 чайної ложки солі на ваш смак)
250 мл оцту (тип оцту оберіть за смаком)

ДЛЯ ФЕРМЕНТОВАНОЇ ВЕРСІЇ

  1. Спочатку потрібно ферментувати перець чилі. Подрібніть перець, а потім перекладіть його в банку, залишивши принаймні 3 см простору. Перець може трохи піднятися при бродінні.
  2. Далі змішайте 1 літр нехлорованої води з 3 столовими ложками солі. Залийте перець рівною кількістю розсолу, трохи покриваючи їх. Важливо тримати перець покритим розсолом, щоб уникнути псування. Перевіряйте це щодня.
  3. Закрутитіть кришку і поставте банку подалі від прямих сонячних променів, бродити принаймні на 1 тиждень. Ідеальні температури - від 12 до 24 градусів. Найактивніший період бродіння - від 1-2 тижнів, тому обов’язково слідкуйте за ним протягом цього часу. Час від часу трохи відкручуйте кришку банки, щоб дати вийти накопиченим газам. Щоб полегшити процес викиду газів використовуйте шлюз або мембрану для легшого бродіння.
  4. Через 1-2 тижні активність бродіння зменшиться, і розсіл помутніє і на смак стане кислим.
  5. Пересипте ферментований перець, включаючи розсіл, у кастрюлю разом з оцтом. Доведіть до швидкого кипіння.
  6. Зменште вогонь і тушкуйте 15 хвилин. Як варіант, можна процідити ферментований перець і злити розсіл, а потім відварити перець з 1 склянкою оцту і 1 чайною ложкою солі.
  7. Трохи остудіть, потім додайте у кухонний комбайн і обробляйте до однорідності.
  8. Процідіть суміш для видалення твердих речовин.
  9. Розлийте по пляшках.
  10. Насолоджуйтесь.

 

ДЛЯ НЕФЕРМЕНТОВАНОЇ ВЕРСІЇ

  1. Додайте в кастрюлю лише перець чилі, 1 склянку оцту і 1 чайну ложку солі і доведіть до швидкого кипіння.
  2. Зменште вогонь і тушкуйте 10 хвилин, щоб все розм’якло.
  3. Трохи остудіть, потім додайте у кухонний комбайн і обробляйте до однорідності. Якщо він занадто густий, додавайте воду по столовій ложці за раз і продовжуйте обробляти до однорідності, додавайте воду, поки консистенція соусу  не задовільнить вас.
  4. Процідіть суміш для видалення твердих речовин.
  5. Налийте в пляшки.
  6. Насолоджуйтесь.