Категории
Домашній мексиканський гострий соус
Домашній мексиканський гострий соус

Зелений або червоний гострий соус в Мексиці часто використовується для салатів або закусок. Соус тут незамінна річ майже до всіх страв, яйця, салати, м'ясо, тушковані страви. Та чого там тут навіть фруктовий салат можуть приправити легким гострим соусом, який додасть фруктам пікантність. 

Соус може вдихнути нове життя у ваш улюблений м’ясний рулет або печеню або довести, що сендвіч з сиром на грилі дійсно є близьким родичем кесадільї. 

Навіщо робити домашній соус? Ви точно знатимете, що міститься в соусі, ви власноруч зможете відрегулювати його гостроту, і це чудовий привід почати вирощувати власні гострі перці.

Цей рецепт є класичним для зелених гострих соусів на основі халапеньо, як-от той, який виготовляє El Yucateco. 

Інгредієнти:

  • 1 столова ложка рослинної олії
  • 10 великих свіжих зелених перців халапеньо, тонко нарізаних (можна використовувати і інші зелені чилі)
  • 2 великих зубчики часнику, дрібно нарізаних
  • 35 грам нарізаної кубиками цибулі
  • 1/2 чайної ложки солі
  • 200 мл води
  • 100 мл  оцту (оцет оберіть на свій смак)

Приготування:

  1. Розігрійте рослинне масло на середньому вогні у каструлі. Додайте нарізаний халапеньо, часник і цибулю; Пасеруйте, часто помішуючи, протягом 5-10 хвилин, поки цибуля не стане прозорою, але ще не стане коричневою.
  2. Додайте воду. Коли суміш закипить, трохи зменште температуру і накрийте каструлю кришкою. Тушкуйте 15 хвилин.
  3. Зніміть каструлю з вогню, зніміть кришку і залиште все настоятися до охолодження до кімнатної температури.
  4. Помістіть охолоджену суміш халапеньо в блендер і додайте сіль. Перемішуйте на середній швидкості протягом 1 хвилини. Поки блендер ще працює, повільно влийте оцет.
  5. Процідіть гострий соус, а потім за допомогою воронки перелийте соус в стерилізовану пляшку з щільною кришкою. Поставте в холодильник. (Ви можете пропустити проціджування, щоб лишити усю м'якіть)


Цей соус можна використовувати відразу, але протягом наступних кількох днів смаки і аромати будуть розвиватися, краще дайте час змішатись інгредієнтам і повністю розкритись.
Перед використанням струсіть, оскільки соус може злегка розшаруватися.
Цей гострий соус добре зберігається, закритий і охолоджений, принаймні пару місяців, але ви майже напевно використаєте його задовго до цього.

Що ж таке той чіпотле?
Що ж таке той чіпотле?

В основному чіпотле - це стиглий, копчений червоний халапеньо (jalapeno). Chipotle в оригіналі вимовляється як [chi-poht-lay], українською пишеться чіпотле, слово походить від слова "chilpoctli" (що означає "копчений чилі") і в основному використовується в мексиканській і похідними (натхненними) від мексиканської кухні.

Існує два основних типи чіпотле (chipotle) ​​чилі, "Моріта" і "Меко", - це копчені червоні стиглі халапеньо (jalapeno). Чилі Меко залишають на кущі після їх повного дозрівання, їх буквально тримають на кущі до тих пір, поки вони не почнуть втрачати свою вологу і висихати прямо на кущі, після чого їх збирають і піддають копченню димом на протязі декількох днів, під час копчення ягода втрачає до 90% власної ваги, перетворюючись на подобу сухофрукту.

За шкалою пекучості має близько 2500 - 10000 SHU і є більш гострим ніж свіжий халапеньо.

Чіпотле Меко також називають Чилі "Меко", (Chipotle Tipico). Він має сірувато-коричневий колір, досить жорсткий, і часто описується як схожий на сигару. Чіпотле Меко коптиться в два рази довше, що надає йому більш насичений і інтенсивний смак.

Аромат: профіль аромату димний зі злегка пряним, трав'янисто-фруктовим відтінком.

Чіпотле є ключовим інгредієнтом мексиканської кухні. У ньому об'єднуються природна пекучість халапеньо і димний аромат.

Його використовують в приготуванні супів, додають в такі соуси як сальса і молі, використовують при гасінні м'яса і овочів. Використовують в маринаді адобо. Він забезпечує дивовижно м'яку і приємну гостроту.

Чіпотле сприяє поліпшенню травлення, знижує рівень холестерину, сприяє кращому живленню тканин.

Ямайська приправа для джерків
Ямайська приправа для джерків

Цю ямайську приправу ви злегко зможете приготувати власноруч. 

Змішайте всі інгредієнти разом в мисці.
Зберігайте в баночці для спецій у своїй шафі для спецій.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 1 столова ложка порошку цибулі
  • 1 столова ложка часникового порошку
  • 2 чайні ложки каєнського перцю
  • 2 чайні ложки копченої паприки (звичайна паприка також підійде)
  • 1 чайна ложка запашного перцю
  • 2 чайні ложки солі
  • 1 чайна ложка чорного меленого перцю
  • ½ чайної ложки пластівців червоного перцю
  • ½ чайної ложки меленого кмину
  • ½ чайної ложки меленого мускатного горіха
  • ½ чайної ложки меленої кориці
  • 1 столова ложка коричневого цукру
  • 1 чайна ложка сушеного чебрецю
  • 1 столова ложка сушеної петрушки

 

Рецепт карибського фруктового соусу до крилець
Рецепт карибського фруктового соусу до крилець

Рецепт домашнього гострого соусу з гострим перцем чилі, свіжими персиками та приправами.

Соус одночасно є солодким і солоним, схиляючись до фруктово-солодкого поєднання, яке ідеально підходить до курки та креветок.

Інгредієнти:

  • 2 столові ложки оливкової олії
  • 225 грам нарізаного перцю хабанеро – ви можете замінити на скотчбонет, жовтий брейн стрейн або чилі, який є у вас під рукою (краще використовувати перці з фруктовим ароматом)
  • 1 середня цибулина подрібнена
  • 2 персики очищені від кісточок і подрібнені
  • 200 мл оцту
  • 100 мл води або більше до бажаної консистенції
  • 1 столова ложка суміші ямайських приправ (Як приготувати ямайську приправу?)
  • 1 столова ложка коричневого цукру


Інструкції:

  1. Нагрійте каструлю на середньому вогні. Додайте оливкову олію і прогрійте.
  2. Додайте перець і цибулю і перемішайте. Готуйте приблизно 6-7 хвилин, до розм’якшення.
  3. Додайте персики і готуйте ще 2-3 хвилини, щоб вони розм’якшилися.
  4. Додайте оцет, воду, приправу і коричневий цукор. Перемішати.
  5. Зменшіть вогонь і тушкуйте близько 10 хвилин, щоб аромати змішались.
  6. Остудіть і розлийте в пляшки.

    Ви можете трохи процідити соус, якщо хочете отримати більш рідку консистенцію.

 

Як вирощувати перець у горщиках?
Як вирощувати перець у горщиках?

Чи знаєте ви, що можна вирощувати перець у горщиках?
Ви можете виростити будь-який з перців прямо у себе вдома в горщику просто на підвіконні

Цього року додайте більше перцю у свій сад! Вирощування перцю в горщиках – це чудовий спосіб розширити свій сад, ви можете розмістити горщики на підвіконнях або балконах, щоб збільшувати врожай кожного сезону.

Вирощуйте перець в горщиках для продовження вегетаційного періоду:
Одна з найважливіших переваг вирощування у горщиках в тому, що перці дуже чутливі до холоду, тому, якщо у вас пізні весняні заморозки або ранні осінні заморозки, ви можете перенести рослини у тепле захищене місце, щоб вони не замерзали. А коли знову приходить тепло, просто перенесіть свої кущі на вулицю. (якщо у вас є свій двір)
Перець може давати вам свої плоди протягом багатьох років.
 
Розмір горщика для перців
Вам знадобляться великі горщики, щонайменше 25-30 см у глибину та 30 см у ширину. Перець має велику кореневу систему, якій потрібно місце для розвитку. Переконайтеся, що в ньому достатньо дренажних отворів і швидко дренуючого ґрунту, ви ж не хочете, щоб ваші перці знаходились у перезволоженому ґрунті!

Ґрунт для перцю в горщиках
Якщо ви вирощуєте перець у горщиках, вам потрібен добре дренований ґрунт. Для перцю одна з найнеприємніших речей - перезволожена коренева система. Перець у вологому ґрунті почне жовтіти та в’янути, і врешті-решт загине! Найкраще дати ґрунту трохи підсохнути між поливами, щоб коріння дихало. Перець — це «королеви драм», і як ви вже могли зрозуміти пересушений ґрунт їх теж не влаштує, результат буде такий самий, вони почнуть в'янути, тому спочатку перевірте ґрунт, а потім, якщо він справді висох на 2-3 см час поливати.

Коли пересаджувати перець в горщики
Коли ваша розсада досягне 10-15 см це буде ідеальний час для пересадки в великий горщик. Якщо ви плануєте виносити ваші горщики в сад на літній час ви маєте пам'ятати, що спочатку рослину потрібно підготувати до сонячних променів, вітру та перепаду температури, почніть з того, що ви залишите ваші рослини на годину на вулиці, в ідеалі десь у затінку і потім день за днем збільшуйте час на відкритому повітрі на годину, робіть це протягом тижня, це дозволить звикнути до вітру та сонця і вже потім можете залишати ваші рослини на вулиці. 

Добриво для перцю в горщиках
Якщо ви вирішили вирощувати перець в горщиках їм буде корисно регулярне підживлення добре збалансованим органічним добривом або компостним чаєм. Уникайте добрив з високим вмістом азоту, вони створюють пишне листя, а не плоди! Не зловживайте добривами, ви можете перевантажити кореневу систему!

Найпростіші у вирощуванні в горщиках
Почніть з вирощування халапеньо, це досить прості у вирощуванні рослини, які дадуть вам добрий врожай вже на перший рік

Увесь асортимент насіння

Рецепт гострого соусу манго-хабанеро
Рецепт гострого соусу манго-хабанеро

Інгредієнти:

4 перця хабанеро (можна використовувати сушені перці, ви також можете замінити хабанеро на інший сорт)
3 зубчики часнику
2 середні морквини, очищені і нарізані
1 столова ложка оцту (оцет обирайте за вашим смаком)
1 столова ложка свіжовичавленого лимонного соку або лайму
1 манго, нарізане кубиками (можна використовувати заморожений але почитайте відгуки по виробнику, дуже часто на смак просто як вода)
сіль (за смаком)
цукор (за смаком)
150 мл води (якщо захочете зробити ваш соус більш рідким додайте більше води)

 

Приготування: 
1. У середню каструлю додайте перець, зубчики часнику та моркву. Залийте водою, доведіть до кипіння на сильному вогні.

2. Зменшіть вогонь до середнього і тушкуйте 8-10 хвилин, поки морква не стане м’якою.

3. Зніміть з вогня і обережно пересипте все до блендера.

4. Додайте сидровий оцет, лимонний сік, нарізане кубиками манго, сіль та цукор.

5. Перебийте суміш до повного змішування. Якщо соус занадто густий, розбавте водою. Спробуйте і, якщо необхідно, відрегулюйте кількість оцту або солі. Зберігати в холодильнику до двох тижнів.

Найгостріший перець у світі в 2022 році
Найгостріший перець у світі в 2022 році

Цікаво, хто займає титул найгострішого у світі перця у 2022 році?

А нічого не змінилось, Carolina Reaper залишається чинним рекордсменом Гіннеса, як найгостріший перець у світі. Багато інших «нових» перців, таких як «Дихання дракона» та «Перець Х», стверджують, що вони пекучіші, але ніхто не переміг Каролінського короля.

Можливо колись ми побачимо всі ці нові сорти з підтвердженою гостротою і тоді їх внесуть до книги рекордсменів, але до того часу жнець Кароліни утримує свою позицію!


Тут ви зможете знайти насіння Carolina Reaper!

Сангрита, текила, что, зачем и почему?
Сангрита, текила, что, зачем и почему?

Искренне люблю пиво, пабы, всегда готов к новому и кстати как и с острым люблю эксперименты, всегда ищу что-то необычное, трюпели, квадрюпели, имериал стаут, экстра кислые сорта, японское пиво, ну и классику конечно же также люблю.

А вот с крепким алкоголем и коктейлями очень плохие отношения, коктейли в принципе не мое, а из чистого алкголя мало, что нравится.

Но недавно со мной случилась сангрита и текила, в одном из баров Днепра меня уговорили попробовать это сочетание и это было в самое сердечко.

Сангрита традиционный мексиканский аккомпанемент хорошей текилы. 

Самая распространенная версия сангриты - это смесь томатного сока, апельсинового сока, гренадина и перца чили. Трудно точно определить, что было в оригинальной сангрите, но мы знаем, что помидор не был ее частью. Тем не менее, в какой-то момент в смесь был добавлен томатный сок, что в конечном итоге привело к наиболее распространенной версии.

Подобно лайму и соли, которые большинство людей сочетают со своей текилой, сангрита призвана снизить интенсивность текилы. Но, в отличие от бодрящего взрыва чистого лайма и соли, сангрита должна дополнять текилу, а не просто стирать ее.

Сангрита - это не просто неуклюжий способ сбить вкус алкоголя, она улучшает качество распития текилы - обычно серебряной (не выдержанной), хотя некоторые люди пьют ее и с мягко выдержанными репосадо. Идея состоит в том, чтобы выпить одно, затем другое, и так далее, балансируя во вкусах этих напитков.

Отличительной чертой успешной сангриты, независимо от ее рецепта, является то, что она уравновешивает силу текилы. Это означает хорошую дозу кислотности (отсюда и  апельсины в рецептах) и достаточную сладость, чтобы держать эту кислотность под контролем, при этом обеспечивая аромат, который хорошо сочетается с самой текилой. А острый перец чили? Вместо того, чтобы неприятно усиливать жжение текилы, ей удается действовать как мост между крепким алкоголем и фруктовым миксом.

Чтобы помочь вам начать свое собственное путешествие по сангрите, я нашел простые рецепты, от классических до совершенно непринужденных. Выбирайте любой из рецептов, купите хорошую бутылку текилы и вперед в новое путешествие.

Одно большое замечание по всем этим рецептам: свежевыжатые фруктовые соки могут значительно различаться по вкусу, терпкости и сладости, поэтому используйте эти рецепты в качестве отправных точек, а затем корректируйте их по вкусу, добавляя больше нужных ингредиентов, полагайтесь на свои рецепторы, вам же в итоге и пить этот напиток.

 

Классическая сангрита с апельсиновым соком, гранатом и чили

Смешивание апельсинового и лаймового соков напоминает кислый апельсин, который приправлял оригинальную сангриту.
Гранатовый сок придает сангрите яркий цвет и легкую сладость.

Ингредиенты (на 1 рюмку)
30 мл свежего сока апельсина
20 мл свежего сока лайма
15 мл свежего или концентрированного гранатового сока
6 г сахара
Щепотка порошка перца чили Pequin (можно заменить кайенский перец или другой молотый острого красного перца чили)

 

Приготовление:
В небольшой миске смешайте апельсиновый сок, сок лайма, гранатовый сок, сахар и порошок чили и перемешайте, пока сахар не растворится. При желании попробуйте и отрегулируйте вкус лайма, сахара, порошка чили или других ингредиентов. Охладите в холодильнике или быстро помешивая со льдом, а затем процедите. Перелейте в рюмку. Подайте к серебряной текиле.

 

Сангрита из грейпфрута с чипотле и медом

Мягкая горечь грейпфрутового сока, приправленная ноткой меда, прекрасно сочетается с текилой.
Порошок чипотле придает приятную дымность.

Ингредиенты (на 1 рюмку)
60 мл свежего сока грейпфрута
15 мл свежего сока лайма
15 мл меда
Щепотка порошка чили чипотле
соль

Приготовление
В небольшой миске смешайте грейпфрутовый сок, сок лайма, мед и порошок чили чипотле и перемешайте, пока мед полностью не растворится. Слегка приправьте солью, затем попробуйте и отрегулируйте ингредиенты по желанию. Охладите в холодильнике, а затем процедите. Перелейте в рюмку. Подайте к серебряной текиле.

 

Острый рецепт сангриты с ананасом и огурцом

Ананас, фрукт, который мексиканские продавцы часто продают посыпанным порошком чили, хорошо сочетается с острым перцем чили в составе сангриты.
Охлаждающий эффект огуречного сока помогает сбалансировать сангриту.

Ингредиенты (на 1 рюмку)
30 мл ананасового сока
20 мл свежего сока лайма
7 мл огуречного сока
1/4 чайной ложки сахара
Щепотка порошка перца чили ( кайенский перец или другой порошок острого красного перца чили)
соль

 

Приготовление: 
В небольшой миске смешайте ананасовый сок, сок лайма, огуречный сок, сахар и порошок чили. Перемешивать до полного растворения сахара. Слегка приправить солью. Попробуйте и отрегулируйте ингредиенты по желанию. Охладите в холодильнике, а затем процедите. Перелейте в рюмку. Подайте к серебряной текиле.

 

Сангрита с острым соусом

Ингредиенты (на 1 рюмку)
50 мл томатного сока
25 мл апельсинового фреша
1/2 чайной ложки острого соуса (вы можете сами выбрать вашу любимую остроту)
10 мл сока лайма
1/3 чайной ложки соуса Вустершира
соль и черный перец для вкуса
1 рюмка пива корона

 

Приготовление: 
В небольшой миске смешайте томатный сок с фрешем, соусом, соком лайма и вустершерским соусом. Тщательно перемешайте. Слегка приправить солью и черным перцем. Попробуйте и отрегулируйте ингредиенты по вкусу. Охладите в холодильнике, а затем процедите. Перелейте в рюмку. Налейте 1 рюмку пива корона. Налейте 1 рюмку серебряной текилы.

Пейте в таком порядке: сангрита, текила, корона.