Все про перець Пері-Пері (Пірі-Пірі), пташине око: тепло, смак, використання

Категорії

Що таке пері-пері?
Пері-пері, він же африканський чилі пташине око. Він справді з Африки? Так, але не все так просто. Його походження сягає Південної Америки – колискова усіх чилі, які на сьогодні нам відомі. Перець Пері-Пері це нащодок чилі, який за століття зміг еволюціонувати у власну, неповторну ідентичність. 

Факти про пері-пері:
Теплові одиниці Scoville:  (SHU) 50 000 – 100 000
Середнє тепло:  (SHU) 75 000
Перець: стручковий вид Frutescens
Походження: Африка
Розмір: Довжина приблизно 2,5 см
Смак: Солодкий, Димчастий

Подорож з Південної Америки до Африки
Португальські дослідники та купці у кінці 1400-х та 1500-х років розпочали поставляти перець чилі з Південної Америки до віддалених країн. Спочатку він потрапив в Африку, а потім перець поширився далі до Індії, Азії та Китаю. Ймовірно, перець чилі досяг своєї африканської батьківщини близько 520 років тому завдяки португальцям, які досліджували світ. Вхідні точки до Африки: Мозамбік, 1498-1500 рр..

Популярність перцю в Африці
Цікаво, що привело до того, що цей перець став настільки популярним у цьому регіоні? Спробуйте уявити, що ви ніколи не куштували гострого, а тим тип паче настільки гострого. Це точно не була любов з першого укусу, скоріше це був шок і здивування. Але як це буває з гострим, з часом воно підкорює вас. 

Походження назви
У суахільській мові чилі отримав нову назву - "pilipili", що означає "перець". І саме з цієї назви походить його широковідоме ім'я "пері-пері", яким в Африці називають "рідний" перець чилі. Перець пері-пері є дуже витривалим, не вимагає багато води та добре росте за спекотної погоди. Ягоди змінюють колір із зеленого на глянцево-червоний колір. 

Що робить пері-пері таким особливим?
Це не екстремально гострий перець, головна місія якого знищити ваші рецептори, він про смак. Він має насичений димчастий аромат, може нагадувати аромат запечених персиків, і все це йде поруч з відносно м'яким, але дуже довгим опіком. Повірте це чудовий досвід. Його опік від 50 000 до 100 000 теплових одиниць Сковілла розташовані між каєнським (30 000-50 000 SHU) і хабанеро (100 000-350 000).

Це поєднання смаків і особливої гостроти робить перець пері-пері таким чудовим кулінарним чилі.
Змішавши його з невеликою кількістю олії, лимона, солі та часнику вийде прекрасний соус до м’яса та овочів. Він також чудово розкривається в сальсі з помідорами та цибулею. Використовується як самостійна спеція.

Традиційно використовується для приготування гострих соусів в Анголі, Намібії, Мозамбіку та Південній Африці.

Є близьким родичем з перцем Табаско. 

( 2 )
Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*